UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Симбиозата между творчеството на хората и на AI e предизвикателство за артиста на бъдещето

Петко Танчев, дигитален артист, в UpDate, 21.05.2022

20:12 | 21 май 2022
Обновен: 20:48 | 21 май 2022
Автор: Галина Маринова

Къде ще се постави границата между комерсиалното и чисто артистичния стремеж в дигиталните изкуства зависи от целта на артиста като автор - да изрази своята оригинална идея, как ще подходи към нея и към публиката като цяло. Авторството като идея няма да изчезне никога и е въпрос на отделяне на оригиранлата идея и стремежа да се  илюстрира технологията и средствата. Става все по-трудно да разгръщаме по този начин идеите в технологичния свят, но и все по-интересно да ги използваме, ако го правим по правилния начин. Това каза Петко Танчев, дигитален артист, в предаването "UpDate" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов.

"Изкуството все повече ще продължи да се развива в посока използване на възможностите на дигитализацията и да прилага нови технологии и хардуерни устройства. Ние като артисти сме част от процесите в световен план и е интересно как ще се развиваме в една такава среда, в която си акомпанираме с компютъра, с изкуствения интелект и как ги свързваме. Това е шанс за развитие и за нов поглед към изкуството, културата и съвремието ни като цяло". 

Относно възможността чрез изкуствен интелект да се създават произведения на изкуството и дали това обезценява труда на хората, които творят гостът каза, че компютрите имат по-различен поглед към имплементацията на изкуство, към създаването на творби и ни дават повече инструменти за работа. Не смятам, че има риск от заместване, а е интересно как те ще направят нещо по-различно в тази посока или ще допълват и надграждат това, което вече е създадено от хората. Има място и за двата свята - и за компютърния и за човешкия и симбиозата им е интересна тема за изследване и за работа с нея. 

Изкуството в своите разнообразни форми винаги е изобразявало или е използвало преобладаващата технология на своето време. Интерактивните визуални технологии се развиват непрекъснато и до голяма степен се диктуват от развитието на филмовата индустрия и игрите, които са също технологии на живо с рендъринг в реално време, каза Танчев. "Всичко се задвижва от огромната индустрия на видео игрите, на видео картите, на стрийминга на живо, който в последните години е много популярен като формат, на развитието на виртуалните сцени и т.н.".

"Технологиите, изкуството и забавлението винаги са били свързани и имплементацията им в най-различни сфери на културата и на съвременния живот". 

По въпроса с авторското право при дигиталните изкуства гостът каза, че е доста сложно да се определи до къде стига артистът и авторът на инсталацията и средствата, с които той работи. "Ние като артисти използваме някакъв софтуер, който не сме написали от нулата. В него има вградени функции, в които има част за допълване, за дописване на експресии в някакъв код. Но все пак има различни случаи, в които артистът е по-близо до авторството и други, в които той просто използва и компилира някакви вече създадени технологии, функции и съдържание. Строго субективно е спрямо конкретния проект". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да гледате тук.