Давос 2016: Том Фарли за слабата активност на IPO пазара

Президентът на Нюйоркската фондова борсa Том Фарли в интервю за Bloomberg

16:59 | 25 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вие гледате Bloomberg Go. Мястото няма нужда от представяне. Предаваме на живо от Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Към нас ще се присъедини нашия приятел и президент на Нюйоркската фондова борса Том Фарли. Том, добре дошъл!

Благодаря!

През последни 3-4 дни в Давос наблюдаваме голяма волатилност на финансовите пазари. Какво означава това за теб и твоя бизнес?

До някаква степен това е добра възможност за нас. Казвам това с оглед на факта, че инвеститорите се борят, институционалните инвеститори също го правят. Голямата волатилност, която наблюдаваме на пазарите е предвестник, че хората се опитват да намерят правилното ниво в турбулентни времена. Или се опитват да прехвърлят риск в трудни времена. Най-важното нещо е, че ние сме отворени за бизнес и хората ни вярват. Както може да си представите, търгувани обеми са много големи. Около 50% по-големи спрямо средното ниво през тази година. В този ред на мисли, до някаква степен това е добре за нашия бизнес. От друга страна, пазарът на първично публично предлагане се свива значително всеки път, когато имаме толкова голяма волатилност. И този път не е по-различно. Реално нямаме нито едно IPO през тази година. Последното тримесечие на 2015 беше много слабо. Ще трябва да изчакаме да приключи този период, за да видим оживление на пазара на IPO.

Имаше ли забавяния на IPO-тата?

Имаше десетки такива. Наистина много добри компании, които възнамеряваха да излязат на борсата през последното тримесечие, става въпрос за всички компании, за които се говореше. Тези компании все още чакат да излязат на борсата, не са се отказали. Те са перспективни дружества, водещи компании. Плановете за първично публично предлагане в САЩ бяха отложени, но много от тях можеха да бъдат най-големите IPO през 2015. Така или иначе те ще случат. Въпросът е кога? И е въпрос на месеци, а не на дни или седмици.

Това, което се случи през изминалата седмица беше като стрес тест за Нюйоркската фондова борса. Как се справихте?

Да, така е. Беше прочетено като стрес тест. Ще подчертая обаче, че по време на финансовата криза, тези обеми бяха обичайни. В този смисъл, връщайки се 5-6-7 години назад, видяхме подобен сценарий, който продължи много месеци, дори цяла година. Но нашите системи работиха чудесно. Ние се приготвяхме за това през цялото време. Винаги сме били готови, връщайки се стотици години назад към най-волатилните периоди. Така, че бяхме подготвени.

През тази година ще видим ли създаването на нови компании от компанията майка на Нюйоркската фондова борса?

Не, Нюйоркската фондова борса е чудесен бизнес. Ние наистина го харесваме. Основната цел е да срещаме купувачите и продавачите и да осъществяваме процеса по сключването на голям брой сделки. В това компанията майка на Нюйоркската фондова борса се справя изключително добре.

Към този момент компанията майка на Нюйоркската фондова борса е най-големият оператор в света по пазарна капитализация, по очаквана печалба, по приходи и още други показатели. Нюйоркската фондова борса се вписва добре в потрфолиото й и ние привестваме това.

.