Имотните брокери - да се саморегулираш или да

Boom & Bust, 19.03.2016

22:53 | 19 март 2016
Автор: Кирил Петков
Галина Максимова, управител на „Софконсулт“ ЕООД, Нина Арнаудова, регионален директор на „Ремакс България“, и Искрен Зографски, член на „MLS имоти България“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Галина Максимова, управител на „Софконсулт“ ЕООД, Нина Арнаудова, регионален директор на „Ремакс България“, и Искрен Зографски, член на „MLS имоти България“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"От една година насам пазарът постепенно, но трайно се обърна от пазар на купувача в пазар на продавача".

"Новото на пазара е, че има голямо активизиране на продажбата на ново строителство", а "фактор за раздвижването на имотния сектор е и интересът за закупуване на парцели". Това казаха в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria Галина Максимова, управител на „Софконсулт“ ЕООД, Нина Арнаудова, регионален директор на „Ремакс България“ и Искрен Зографски, член на „MLS имоти България“.

Покупките на зелено се възобновяват.

"Ролята на брокера е много важна. Тя е широкоспектърна и той трябва да има познания в различни области. Трябва да бъде квазиправист, но да бъде запознат и със строителните конструкции и технологии. Трябва да умее да изчисли и дали имота има добра доходност и да консултира купувача. Трябва да бъде и добър психолог", каза Максимова. 

"В нашия бранш хората се опитват да се справят без брокери, но поемат голям риск, който подценяват. За съжаление го разбират, когато се сблъскат с истински проблем", каза Арнаудова.

Според Искрен Зографски "към момента на пазара са останали само професионалисти" сред брокерите.

"Регулация на брокерския бранш в България няма", каза още Максимова. "Няма нито законова, нито подзаконова нормативна уредба, която да регламентира дейността на брокерите. Единственият документ, който съществува и сме го приели, е Европейският стандарт за брокерите на недвижими имоти, който стана български стандарт, благодарение на усилието на Националното сдружение на недвижимите имоти. Той обаче е доброволен. В този стандарт много ясно е казано какво всъщност извършва брокерът и какви познания трябва да има в различните области. Този стандарт би могъл да влезе в един закон за брокерите. Законопроект отдавна е създаден, но не е придвижен".

Според Зографски обаче, "гилдията много по-добре би успяла да регулира пазара, а не закон".

По думите му тенденциите и в Европа са такива. Голяма част от регулацията се изменя или отпада и се оставя възможност браншът сам да се регулира. 

Чуйте целия разговор във видеото.