Комуникационният сектор в България се представя добре, но му липсва самочувствие

Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication group, Boom&Bust, 25.03.2018

21:35 | 25 март 2018
Автор: Севделина Илиева
Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има много добри агенции в комуникационния сектор у нас, които правят прекрасни неща, но ние рядко имаме куража да ги показваме или да ги предлагаме по на запад от Сърбия. Важно е ние като пазар да си повярваме, че нещата, които правим, са наистина добри, а те са добри, защото ги правим в среда, която е доста сложна. Способността с малък бюджет да направиш страхотни неща е изкуство. Това, което ни липсва, е самочувствието. Това коментира Александър Дурчев, изпълнителен директор на All Channels Communication group, в предаването Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той разказа за пътя, който компанията е изминала до пробива й на австрийския пазар. 

"Стартирахме като PR агенция и в последните години се опитвахме да надграждаме всички услуги, които предлагахме на пазара до момента и успяхме почти да затворим целия цикъл", посочи Дурчев. По думите му западните пазари за комуникационни услуги все още гледат на източните с леко снизхождение. 

Той обясни, че са избрали Австрия като начална точка на експанзията си, защото страната винаги е била входът към Източна Европа. "Втората причина е, че от доста време имаме местни партньори, с които си сътрудничим по различни проекти и имахме нужда от този гратисен период, в който те да разберат, че сме сериозна компания", допълни Дурчев. Стратегията на компанията в Австрия е да бъде видим играч, конкурент на местния бизнес. 

Експертът очерта и двете основни тенденции в PR и рекламата в момента. Първата е, че PR и рекламата все повече се сливат като начин на комуникация, а втората - Big data. 

"Използването на данни, за да се прецизират комуникационните кампании, независимо какви регулации има, независимо колко ние самите сме чувствителни към това, е нещо, което няма как да избегнем и то съществува от години."