Как да търгуваме успешно с криптовалути?

Александър Алтънбашев в Boom & Bust, 07.01.2018

21:30 | 7 януари 2018
Автор: Кирил Петков
Александър Алтънбашев, IT специалист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Алтънбашев, IT специалист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биткойнът сам по себе си е спекулация. Има една хубава технология зад себе си - блокчейн, която е за дистрибутиране на данни. Всяка транзакция се записва, всеки от потребителите има копие, трудно се манипулира. Това каза Александър Алтънбашев, ИТ специалист, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.  "Блокчейн е много хубаво нещо като технология, но самият биткойн не е нещо физическо и не ви носи нищо, освен чистата спекулация с него. Вие днес го купувате на една цена, надявате се утре да стане двойно, тройно или петорно. чисто практически или като технология биткойнът далеч не е най-доброто, което е на пазара". 

"Идеята на криптовалутите е да има начин хората да трансферират по-лесно пари, като се избегнат таксите на посредниците. Въпреки че посредничеството все пак не може да бъде избегнато, защото, за да се обърнат в долари или левове отново има нужда от посредничество на банка, докато не са навлезли напълно. Така че, към момента не бих казал, че криптовалутите отговарят напълно на дефиницията за пари. Парите са универсално обменно средство, а нито една от криптовалутите към момента не отговаря на това условие, нито една от тях не е навлязла напълно в бита на хората". 

Може да се използва като интересна инвестиция, каза гостът, но добави, че "човек трябва да вкарва пари, които може да рискува да загуби. Това е най-добрият вариант при сегашната ситуация, защото все още цените са високи, волатилността все още е висока. Шансът да изгубите парите си е много висок". 

"Започнах да търгувам с криптовалути от 2012 година. Търсех допълнителен доход и случайно попаднах на статия за виртуалните валути. Биткойнът вече се търгуваше и имаше някаква стойност, която бе стотинки. Първоначално аз сглобих някаква машина за копаене и започнах да добивам лайткойн, защото бе доста по-лесно спрямо биткойна. Лайткойнът струваше стотинки, а биткойнът около 5 долара. От 17 години се занимавам с IT и в началото криптовалутите бяха мое хоби, а след това се превърнаха в моя основна професия". 

С какво е интересна криптовалутата рипъл? Как можем да купим криптовалути? Кои са борсите, които могат да се използват и каква е спецификата на всяка от тях? Как могат да бъдат подсигурени портфейлите, когато търгуваме с криптовалути? Как да не бъдат открадната криптовалутата, която притежаваме? Може ли да бъде използван технически анализ при търговията с криптовалути? Къде и как можем да присъстваме на седемдневен обучителен курс за търговия с криптовалути?

Вижте целия коментар в първата част на видеото.