Психология на инвестирането: Как страхът предопределя действията ни

Георги Ангелов, мениджър Бизнес развитие, ИП Карол, Boom & Bust, 05.11.2017

22:00 | 5 ноември 2017
Георги Ангелов, мениджър Бизнес развитие в ИП Карол. Снимка: Bloomeberg TV Bulgaria
Георги Ангелов, мениджър Бизнес развитие в ИП Карол. Снимка: Bloomeberg TV Bulgaria

Единственият начин за преодоляването на страха на финансовите пазари, е неговото осъзнаване. Това коментира Георги Ангелов, мениджър Бизнес развитие в ИП Карол, в ефира на „Boom & Bust“ с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров.

„Чисто и просто вие трябва да осъзнаете всички подсъзнателни програмки, базирани на страх. Чак тогава те могат да бъдат елиминирани или освободени“.

Какво представляват страховете на един начинаещ трейдър?

По думите му страховете се изразяват под най-различна форма - това са емоционални състояния, които настъпват в различни фази на трейдинг процеса.

Ангелов посочи, че т.нар. отклонения в поведението са много добре констатирани и описани от Канеман, само че той спира до констатацията.

„Цялата идея е, че той всъщност не знае как работи това съзнание. Това, което правя в Карол, е именно да разбера каква е тази програмка, която движи всеки един, който крачи по земята“.

Първото нещо, което ни програмира, това е страхът, категоричен бе Ангелов.

Той обясни, че на базата на този страх има още две програмки - „не съм достатъчно добър“ и „не ставам за нищо“.

Според него всеки един от нас се движи на базата на тези програмки.

„Осъзнаването за мен е еквивалентно на преодоляване“.

Георги Ангелов ще води семинар на тема „Психология на трейдинга и инвестирането. Как да търгуваме и инвестираме съзнателно “ по време на Investor Finance Forum.
 
Investor Finance Forum e най-голямото събитие на инвестиционната общност в България и региона.
 
За шеста поредна година конференцията ще събере на едно място български и чуждестранни професионалисти от сферата на финансовите, капиталовите и валутните пазари.
 
Investor Finance Forum е конференция, която поставя акцент върху важните глобални новини и тенденции, финансови инструменти и конкретни практични съвети в сферата на инвестициите и финансите. Специални гости на конференцията ще бъдат признати експерти, които ще споделят най-новите и актуални тенденции в света на капиталовите инвестициите и ще анализират глобалните събития, които са решаващи за поведението на инвеститорите.
 
Investor Finance Forum се провежда с подкрепата на Пощенска банка и Swissquote – генерални партньори иAmundi Asset Managent, Елана, Сирма Груп, MetLife, BMW, Metaquotes Software и ActivТrades