Чрез чиста природа към успешен бизнес

Марияна Хамънова, съосновател на Cleantech, Мария Александрова, Project Manager в организацията, Boom&Bust, 18.10.2017

21:30 | 15 октомври 2017
Обновен: 14:09 | 18 октомври 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Буквално преведено Cleantech значи „чиста технология“. Това са всички технологии и решения, които подпомагат развитието на бизнес модели за околната среда, като чрез нейното опазване да спестяване енергия, да спестяване ресурси, да подобряваме качеството си на живот. Всичко това, което ни обгражда, предоставя възможност за различни бизнеси, които да са доста доходоносни, като същевременно не изразходват прекомерно природните ресурси.

Това каза в ефира на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров съоснователят на Cleantech Марияна Хамънова. Гост в студиото бе и Мария Александрова, която е Project Manager в организацията.

„Преди шест години стартирахме с различни модели като обучения, неща, които даваха информираност на фирмите. Сега, през последните 2-3 години, много силно развиваме подкрепата за технологични решения, които да могат бързо да се интегрират в индустрията. Тези решения идват или от страна на предприемачите, или от страна на учени“, посочи още Хамънова.

„Стремим се да покажем, че в България има подобен вид решения и те могат да са за пример на цял свят. Финансираме между 8 и 10 компании годишно с до €25 хил., така че те да могат да изградят бизнес план“, добави тя.

От своя страна Мария Александрова даде подробности относно акселераторската програма на Cleantech. „Това е интензивна 4-5 месечна програма с тенденция да става целогодишна, в която подкрепяме проекти на български стартиращи екипи, които могат да бъдат вече учредени фирми или сдружени физически лица“, разказа тя.

Темите за климата и опазването на околната среда вълнуват всяка фирма, която иска да остане в бъдеще на пазара, категорична бе Александрова.