ПраВодач – правният водач на най-малките

Васил Стойнов, основател на ПраВодач, Boom and Bust, 16.09.2017

21:42 | 16 септември 2017
Васил Стойнов, основател на ПраВодач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Стойнов, основател на ПраВодач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поставихме началото преди 4 години на един форум за социално предприемачество. Ние бяхме в секция „Право“ и трябваше да идентифицираме проблем от обществото и да предложим средство за неговото решаване. Така разказа за старта на сдружение „ПраВодач“ основателят му Васил Стойнов в ефира на „Boom and Bust“ с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

„Ние идентифицирахме ниската правна култура на обществото като цяло и по-конкретно на неговите млади хора. И решихме, че ние като юристи може да разработим някакъв по-иновативен и по-оригинален метод и чрез непосредствен контакт с учениците да им помогнем да разберат повече за правата си, за отговорностите си и за начина, по който държавата функционира“.

По думите му сдружението започнало като малка група студенти по право, които влезли в едно софийско училище и били приети много добре както от ученици, така и от учители.

„От тогава до сега сдружението ни само и единствено се  разраства“.

Стойнов посочи, че отначало са използвали само маркери за дъска и са раздавали конституции на децата, от които четяли заедно. Но след три години опит в тази дейност решили, че за да достигнат до по-широк кръг ученици, трябва да разработят нещо ново – така се появила идеята за мобилно приложение.