Стъпките, нужни за развитието на българския капиталов пазар

Николай Василев, управляващ партньор в Expat Capital и бивш министър на икономиката и транспорта, Boom&Bust, 02.09.2017

21:30 | 2 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последната година на БФБ бе много бурна, много активна, в сравнение с предишните години. За това време оборотите се увеличиха 2-3 пъти, а цените на акциите се увеличиха средно с по над 50%. Това е едно добро начало.

Това коментира управляващият партньор в Expat Capital и бивш вицепремиер и глава на икономическото ведомство в кабинета „Сакскобурготски“ Николай Василев. Предаването е Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

В разговора също така обстойно бе обърнато внимание на предимствата на първия български борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Василев сподели и амбициите на компанията, която представлява, да листне фонда на борсите във Франкфурт и/или Лондон, което би било първото излизане на източноевропейски фонд на западен пазар. От Expat Capital също така възнамеряват да направят около дузина подобни борсово търгувани фондове за цяла Източна Европа.

За съжаление обаче, не получаваме никаква подкрепа от държавните инстуитуции“, изтъкна той. „Ако държавата иска да развива капиталовия пазар, едно от нещата, които може да направи, е да листва големи миноритарни, а защо не и мажоритарни пакети на големите държавни дружества на борсата", посочи Василев.

Също така трябва да се намерят начини да се убедят големите частни компании в България – български и чужди, че за тях е изгодно да се листват на борсата", коментира финансистът.

Частният сектор също трябва да си свърши работата – инвестиционни посредници, банки, управляващи дружества като нас трябва да спомогнат, да докарват фирми на борсата, да се листват, да направят нови инструменти, иновации като този борсово търгуван фонд“, каза още госта в студиото.