Как да печелим от Airbnb без да сме наемодатели

Борис Павлов, мениджър и основател на Flat Manager, Boom&Bust, 16.07.2017

21:28 | 16 юли 2017
Снимка: Борис Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Борис Павлов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Airbnb е платформа, която позволява на всекиго да отдаде дома си под наем в краткосрочен план на гости от цял свят, които предпочитат да останат в нечии дом, а не да отседнат в хотел. Предимствата на това са много. А и доходността за наемодателите в много по-висока. 

Така Борис Павлов, мениджър и основател на Flat Manager, обобщи концепцията на платформата Airbnb. Концепция, върху която косвено се гради собственият му бизнес. Предаването е Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Павлов е млад човек, завършил висшето си образование във Франция, работил като финансист в западноевропейската страна, докоснал се в професионалния си път и до Лондон и Ню Йорк. Решава обаче да се завърне в България, където да стартира собствен бизнес.

Каква е концепцията на бизнеса му – поради това, че посрещането на гости от страна на собственика е много трудоемък и отнемащ време процес, изключително труден за работещ на пълно работно време човек, фирмата на Павлов предлага на наемодателите да поеме всички ангажименти по посрещането, обслужването, а и почистването след госта. Схемата е проста – има гости, собственика плаща комисиона на фирмата, няма гости – няма и комисиона.

Маржът от печалбата, която собствениците отделят за явяващата се посредник фирма, варира от 12% до 20% в зависимост дали ключовете са оставени в специална кутия с код, откъдето да бъдат взети от госта, или са лично посрещнати от представител на фирмата.

В София има 1 400 жилища във Airbnb. Да, някои от тях не са много активни, но те са там. София към момента управляваме около 40 апартамента, имаме дейности в Пловдив, Варна и Бургас. Пазарът е много голям и необходимост за услуги като нашата има, появява се вече и конкуренция“, посочи гостът в студиото.

Съветвам младите хора да излязат и да поживеят малко в чужбина. Но после нека се върнат. Смятам, че България е истинската страна на неограничените възможности. Например много по-трудно бих стартирал този бизнес в САЩ, отколкото тук. Един мотивиран и позитивен човек може да направи всичко“, категоричен е Павлов.