Швеция беше сред най-богатите държави в света преди правителството да се намеси в икономиката

Йохан Норберг, Cato Institute, Boom & Bust

17:00 | 24 януари 2017
Обновен: 17:53 | 24 януари 2017
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Швеция започва бурното си развитие в края на XIX век и годините на най-ускореното ѝ развитие продължават до Първата световна война. Това е период, в който шведското правителство преразпределя само 6% от БВП. То е силно ограничено при много отворена икономика и непрекъсната многобройна конкуренция.

Това заяви в ефира на Boom & Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров по Bloomberg TV Bulgaria Йохан Норберг от Cato Institute.

“Мисля си, че урокът по история, от който се нуждаят хората се състои в това, че скандинавския модел започва да се развива в средата на XIX век. Това е била една много отворена икономика, едно много отворено общество изградени на основата на иновативни бизнеси и постоянното участие в глобалната икономика при много ограничена намеса на правителството”, отбеляза Норберг.

„Ако се вгледате в икономиката, ако се вгледате в пазарите на продукти, в конкуренцията Швеция е много свободна страна в сравнение с равнопоставени държави. Ако разгледате други неща, като общата конкуренция, доколко лесно е да се прави бизнес, законите и така нататък, Швеция е икономически по-отворена отколкото повечето европейски страни, а и от много от северно американските държави. Но страната се опитва да се социализира от страна на потреблението. Имаме много високи данъци, често това са много високи данъци върху ниски и средно високи доходи и след това осигуряваме на хората много социални услуги. Това е историческото ни наследство от седемдесетте и осемдесетте години, когато явлението се разраства, когато започват да социализират спестяванията. Това е много смесена икономика с много смесени резултати, защото много социалдемократи казват, че можем да го направим, заради традиционно много силната ни работна и трудова етика“, посочи още експертът от Cato Institute. 

Цялото интервю може да видите тук: