Пазарните движения са все по-непредвидими

Петко Вълков в InvestOr, 21.08.2016

11:00 | 22 август 2016
Обновен: 19:06 | 25 август 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовите пазари са по-непредвидими, а на тях цари заблуждаващо спокойствие. Това коментира главният изпълнителен директор на УД „Конкорд Асет Мениджмънт“ АД Петко Вълков в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or с водещ Свилен Колев.

„Пазарните движения днес са по-непредвидими, макар че ако гледаме основни показатели, които мерят волатилност и други форми на риск, пазарите изглеждат изключително спокойни. Но според мен това е заблуждаващо“, каза той във връзка най-вече с рекордите на Wall Street.

Като рискове за пазарите Вълков посочи състоянието на китайската икономика и неизвестните след Brexit, които са налице на фона на изключително ниските лихвени проценти заради паричната политика, провеждана от водещите световни централни банки.

В рубриката „Актив на седмицата“ Петко Вълков и водещият Свилен Колев разгледаха изменението на водещите индекси на американския фондов пазар S&P 500 и Dow Jones и на британския FTSE 100 от референдума във Великобритания до средата на август, както и понижената вероятност Фед да повиши лихвите до края на 2016.

От 23 юни насам щатските индекси са увеличили стойността си с по 3,3%, докато основният индекс на Лондонската фондова борса е нараснал с над 8%, но изразен в местна валута, както подчерта Вълков, което има значение за сравнението. Той добави, че пазарите не бяха изненадани от факта, че по време на последното си заседание през юли членовете на Фед са останали разединени относно последващото покачване на лихвите, което е довело до снижени очаквания сред инвеститорите за увеличение на ставките през септември.

Петко Вълков се обоснова защо смята, че щатският фондов пазар е скъп, но обясни и защо е възможно американските акции да продължат да поскъпват поради липсата на алтернативи за генериране на доходност.

„Тези ниски лихви принуждават редица институционални инвеститори да увеличават степента на риск, която поемат по своите инвестиции, за да извлекат и последната частица доходност за своите инвеститори. Това се случва в момента и може да определи неопределен период от време“, коментира изпълнителният директор на „Конкорд Асет Мениджмънт“.

Вълков оцени, че към момента все още няма яснота как Brexit се отразява на британската икономика, като каза, че положителните сценарии за нея може би са надценени.

В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов акцентира върху вторите оценки на икономическия растеж във Великобритания и САЩ и предстоящото заседание на Централната банка на Турция.