Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Адриен Баки: С плана на Макрон Франция може да стане стартъп лидер в Европа

Адриен Баки, съосновател и изпълнителен директор на ChibiPhoenix, председател на French Tech към Френско-българската индустриално-търговска камара, "Клуб Investor", 16.10.2021 г.

21:04 | 16 октомври 2021
Обновен: 00:09 | 17 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Франция има амбициите да стане център на стартъпите и инвестициите и лидер в тази област в Европа. Планът "Франция 2030" на президента Еманюел Макрон за възраждането на индустрията залага силно на създаването на нови малки технологични компании, а предложеното развитие на ядрената енергетика ще помогне на страната да се конкурура с Русия и Китай. Това заяви Адриен Баки, съосновател и изпълнителен директор на ChibiPhoenix, председател на French Tech към Френско-българската индустриално-търговска камара, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

След Брекзит Франция стана първата страна в ЕС по привличане на инвестиции в стартъпи с над 4 млрд. евро през 2021 г. - преди това инвестициите са били под 1 млрд. евро, каза Баки. 

"Бизнесът стои зад политиката и плана "Франция 2030". Посланието е 50% от обявената сума от 30 млрд. евро да се инвестира в стартъпи - това ясно казва "Ние не искаме да даваме всичките пари на големия бизнес". Има реална воля да се създават нови френски шампиони."

"Движението French Tech започна при Франсоа Оланд и бе подето от Еманюел Макрон, като неговият екип свърши страхотна работа." Мрежата обединява над 50 световни столици, разказа Баки.

Стартъп екосистемата в България расте и това е нещо системно - разработчиците и програмистите имат много добри заплати и след натрупването на опит и средства могат да основат свои собствени компании.

"След 5-10 години в България ще има огромно поколение IT предприемачи, които ще създават невероятни фирми."

След излизането на Великобритания от ЕС и края на ерата на Ангела Меркел в Германия, сега е моментът Франция да се наложи като лидер. Макрон е познат международен лидер, неговият екип мина през много изпитания - тероризъм, "жълтите жилетки", коронавирус - и се надявам да остане начело на страната след президентските избори през 2022 г., каза Баки.

В коментар за енергийното бъдеще на Франция, Баки напомни, че страната е инвестирала много в ядрената енергия, за да има енергийна независимост. 

"Не мога да разбера защо германците или американците не инвестират повече в ядрената енергетика. Това е най-чистата енергия", каза Баки, но добави, че разбира опасенията в обществото след авариите в Чернобил и Фукушима. 

"Франция използва своите публично-частни партньорства, за да стане лидер в сферата, и днес сигурно е единствената държава в света, която ще може да се конкурура с Русия и Китай. Голямата конкуренция в момента е Китай."

По-слабите ограничения по време на пандемията са привлекли много французи в България, коментира Баки. 

"Първото затваряне във Франция беше много тежко. Но ваксинационната кампания и зеленият паспорт имаха голям успех - натъжавам се, че не е толкова разпространен в България." 

Повече за перспективите пред Франция, българо-френските стартъп връзки и световния бизнес за видеоигри може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.