Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвеститорите виждат само растеж на пазарите

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант "Елана Трейдинг", "Клуб Investor", 04.06.2021 г.

21:30 | 5 юни 2021
Обновен: 14:19 | 6 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Докато централните банки наливат пари, пазарът на акции ще върви нагоре. Има пренасочване на инвестиции от по-ниско към по-високо рискови инструменти, което може да се дължи както на инфлационните очаквания, така и на добрите резултати на компаниите. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг", в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.


"Самите акции се превръщат в очите на инвеститорите в защита от инфлацията. Когато има силна инфлация, инвеститорите обикновено са предпазливи към акциите - те осъзнават, че инфлацията е причина за растежа на приходите и може да удари много печалбата. В момента инвеститорите се фокусират само върху плюсовете от инфлацията, няма страх от спад на печалбите и за това сме на рекорди", каза Цочев.


Говорим за малка корекция от 5%-10% и нива на S&P500 до 5000 до края на годината или през следващите дванадесет месеца, прогнозира главният инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг".


Наблюдават се рекорди и нежелание на пазара на акции в САЩ да продължи да расте. Паузата може да дължи на възприятието, че цените трябва да се базират на нещо различно от "печатането на пари", коментира Цачев.


"Индексът Dow Jones показва търговия, която прилича на краткосрочен връх - импулс на покупки и много бързо връщане на цената на старта. Това означава, че големите играчи много бързо могат да се намесят, бутайки цената надолу."


От септември 2020 г. се наблюдава изоставане на FAANG компаниите (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet) от другите в технологичния сектор, което показва, че икономиката расте като цяло, а не само лидерите. "Това ще се промени и тези компании ще дадат следващия етап на растеж на S&P500."


В момента инвеститорите бягат от крипто активите и отиват към златото, защото търсят защита от инфлацията и стабилност, която е била нарушена от действията на спекулантите, обясни Цачев. "Златото се държи много добре и има обръщане на тренда за спад."


Домакинствата, бизнесът и големите инвеститори търсят нови начини за намиране на доходи, избягвайки нулевите лихви на депозитите в банките и безрисковите държавни ценни книжа.


Банките са склонни да дават повече пари, отколкото е самото търсене на кредити, но около 20% от кредитополучателите в световен мащаб могат да имат проблем с връщането им, след като паднат мораториумите по плащанията, коментира Цачев.


"Инфлацията е много силен фактор. Имаме поскъпване на хранителните суровини за последната година с 60%, царевицата и свинското месо са удвоили цената, а дървесината е скочила в пъти на американския пазар. Парите, които централните банки вкараха в икономиката, се мултиплицираха от инфлационните очаквания, че това ще се запази", каза Цочев и допълни, че макар да не очаква трайни нива на инфлация, тя ще премине тавана от около 2%. "Централните банки изпускат контрола на инфлацията."


Поскъпването на петрола също оказва своето влияние и има пренасяне на инфлация от петрола към други продукти и суровини. До края на годината цените на барел ще достигнат 80 долара, прогнозира Цачев, заради капацитета на много индустрии да се засилват и много бързото възстановяване на САЩ и части от Европа и Азия. "На път сме да направим нов ценови рейндж, който се дължи на по-високото глобално търсене и включването на Иран в добива."


Целия разговор може да видите във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.