Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Ситуацията в Европа е катастрофална заради всички нива на управление

Христо Анастасов, политолог, "Клуб Investor", 17.04.2021

20:30 | 17 април 2021
Автор: Димитър Баларев

В днешно време всеки един външно политически заход на Европейския съюз е провал. От една страна, това се дължи на несправянето с голямата криза и предизвиканата паника, но от друга - това е продукт на германската упоритост за помиряване, смиряване и политиката на мюнхенския дух с двамата автократи, Путин и Ердоган, и тоталирания режим в лицето на Си Дзинпин. Това заяви Христо Анастасов, политолог, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Идеята, че Европа би могла да се опре на тези недемократични режими, от които всеки един от тях е огромен по мащаб и страшно агресивен по поведение, за да бъде конкурента на САЩ, е самоубийствена".

По думите на Христо Анастасов, когато е налице един такъв хаос спрямо най-ценното - живота на гражданите - и оттам нататък икономическото възстановане, трудно може да се направи друго освен последователни провали във външната политика, доколкото ЕС като блок е имал такава. 

"В матрицата си дори Китай, който е по-далечен, но с амбиция за световен хегемон, и да не говорим за тези, които са ни до вратата - Ердоган и Путин с хищническите им инстинкти, първата плячка, която ще искат да си разпределят, принуждавайки американците да участват в това преразпределение, е Европа".

"Основният проводник на липсата на геополитическа Европа и липсата на твърдо отношение към нереспектиращите международния правов ред тирани е Германия", посочи политологът.

"Всяка европейска грешка е в резултат на разнобоя между страните. Тази Европейската комисия се оказа изключително слаба като институционално присъствие - всяка предишна Комисия дори тази на Жозе Мануел Барозо е имала повече воля да се налага дори спрямо Германия като автономен субект, какъвто би следвало да бъде".

Според госта катастрофалният подход, който Комисията на Фон дер Лайен предприе по отношение на ваксинационната програма, ще доведе до херметическо затваряне на всички европейци в Европа.

"Преди няколко дни Великобритания за едно денонощие имаше 13 починали. Франция има около 300, а ние - над 200. България е с 7 милиона население, Франция - с 67 милиона, а Великобритания - с 60 милиона. Очевидно е какво се случва - страните, които бързо ваксинираха своето население, до края на лятото ще се забравили за пандемията".

"И за да не възникне някой нов щам в Европа, ние заедно с Африка и Индия ще бъдем затворени, защото тези, които са си написали домашното добре в интереса на собствените им граждани, няма да искат да им залепим нещо, за което не са готови", допълни политологът.

"Аз съм федералист и вярвам в европейската идея, но това поколение представители на всички нива на управление в момента я проваля - ситуацията в Европа е катастрофална".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" можe да видите тук.