Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Отвореното банкиране е революция във финансите

Галя Димитрова, съосновател и управляващ партньор в IRIS Solutions, Клуб Investor, 10.04.2021

21:02 | 10 април 2021
Обновен: 22:18 | 10 април 2021
Автор: Димитър Баларев

В бъдеще големите брандове на картовите организации ще живеят само в мобилните ни телефони. Дигиталните плащания ще са секундни и ще се измести фокусът от евтиното и бързо плащане към това по какъв начин платежната институция идентифицира дадения клиент и как тя персонализира неговия продукт. Това заяви Галя Димитрова, съосновател и управляващ партньор в IRIS Solutions, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Например, ако платежната институция разбере, че детето ми следва в чужбина и за мен са важни международните плащания и FOREX операциите, тя ще предоставя точно този пакет, от който имам нужда, а не нещо съвсем различно като частно банкиране".

Съоснователят и управляващ партньор в IRIS Solutions разказа повече за нейната финтех компания, която играе ролята на "third party provider" на услугата "отворено банкиране".

"Отвореното банкиране е революция във финансите - то връща на потребителите контрола върху собствената им финансова информация. До преди сравнително скоро какво печелите като заплата, какво харчите, какво спестявате - всичката тази информация се съдържа в платежните сметки, до които достъп имаше само обслужващата банка".

От разговора стана ясно, че чрез отвореното банкиране вече се създава стандарт, въз основа на който клиентът може да управлява и да споделя финансовата си информация с всички участници на пазара с цел допълнителна доходност, улеснения и нови продукти.

"Когато даден клиент, обслужван от една банка, желае да получи нов финансов продукт от друга банка, чрез "third party provider" и отвореното банкиране, той разрешава втората кредитна институция да получи достъп до необходимата финансова информация".

"Целта е обслужващата банка и новата банка да притежават една и съща информация", допълни Галя Димитрова.

"Услугите в отвореното банкиране са агрегирани на информация по сметка, т.е. създаване на дигитален канал с обслужващата банка - мобилно банкиране, в което могат да бъдат прикачени множество карти и разплащателни сметки".

Сред предимствата на отвореното банкиране гостът посочи, че е най-вече споделяне на информацията с най-различни компании, включително за управление лични финанси, със счетоводител, или с компании за "cash-back" или "loyalty".

"Не на последно място отвореното банкиране дигитализира всички тези платежни сметки и ги превръща в инструмент - в случаите на дигитално пазаруване при селекцията на различните видове дебитни или кредитни карти, ако клиентът избере опцията "отворено банкиране", то тогава доставчикът на услугата директно извършва инцииране на плащане".

Галя Димитрова е един от участниците във второто дигитални издание на конференцията Tech of Tomorrow на Investor.bg. То ще се проведе на 14 април, от 14:15 часа и ще очертае бъдещето на банковия и финансов сектор. Информация за събитието и лекторите може да намерите на сайта на дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media Pro, където може да проследите събитието на живо.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук