Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Юлиан Попов: България трябва да развива офшорна вятърна енергия

Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация, Клуб Investor, 04.12.2020

20:35 | 5 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

България може да се възползва от стратегията на Европейския съюз за увеличаване на офшорната вятърна енергия, тъй като страната ни има технически потенциал от 28 гигавата в Черно море. Това заяви Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Трябва да изучим много добре този потенциал и да работим със съседните страни“.

Гостът коментира и новината, че Европейската комисия ще предяви иск пред Съда на ЕС срещу България заради мръсния въздух.

„Мерките, които са необходими за изчистването на въздуха са доста непопулярни и трябва да се появи някой с голяма политическа решителност, за да наложи ограничения на отоплителни инсталации и стари автомобили, за да се вместим в нормите“.

По думите му твърдите горива трябва да излязат от употреба в даден момент.

„Много се говори за това, че трябва всичко да се замени с газ, но той категорично не е решение, тъй като самият газ е замърсител на въздуха. 28% от замърсяването на въздуха в Лондон е резултат от газовите инсталации“.

„Проблемите за внедряването на мерките за подобряването на качеството на въздуха са два – чисто административен и реакцията на самите хора“, заяви Попов.

По думите му съдбата на въглищното производство в България ще се реши от икономически политики и финансови отчети.

„С какво да се замени въглищното производство е един сложен въпрос, но има и решение. Първото, за което да си дадем сметка, е, че  с повишаването на възобновяемата енергия ние все по-малко говорим за базова енергия, защото нямаме нужда от нея, а имаме нужда от т.нар. диспечируема енергия“.

Относно плановете за преминаване към водород Попов заяви: „ Водородът не е енергия, а е носител на енергия и за да имаме водородна енергия трябва да имаме енергия, която да произвежда този водород“.

Гостът добави също така, че на територията на България може да се изгради водороден хъб, базиран на зелена енергия, където могат да се изградят соларни паркове и съответно да се привлекат инвестиции.

Целия разговор по тези и още теми вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Клуб Investor“ може да видите тук.