Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има риск престоят ни в ERM-2 да бъде удължен заради увеличените разходи за пенсии

Димитър Бранков, заместник-председател на Българска стопанска камара и член на Надзорния съвет на НОИ, Клуб investor, 24.10.2020

21:03 | 24 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова

Има риск престоят ни в ERM-2 да бъде удължен заради увеличените разходи за пенсии. Това заяви Димитър Бранков, заместник-председател на Българска стопанска камара и член на Надзорния съвет на Национлния осигурителен институт, в предаването Клуб investor с водещ Ивайло Лаков.

„В бюджета за следващата година се оформя значителен ръст на разходите, като само разходите за пенсии са увеличени с близо 17%“.

В същото време по думите на Димитър Бранков ако се сравни ръстът на пенсиите с ръста на средната заплата, има голяма разлика в осъвременяване на тези два основни дохода.

„Разходите за пенсии ако досега са били 9% от БВП, то за следващата година ще има ръст от 1 процентен пункт“.

„Най-ефективният начин за излизане от кризата са инвестициите, а не стимулиране на потреблението, защото чрез него по-скоро се увеличава вноса“, смята гостът.

Димитър Бранков обърна внимание на факта, че всички дългосрочни стратегически документи на България, като например итегрирания план „Енергия и климат, се правят при базови допускания за темп на растеж на БВП в размер на 1.4%, а не 2%, какъвто е средногодишният темп през последните 20 години.

„Ние работим с един процентен пункт надолу. Това означава, че при прогнозите за енергийното потребление, за обновяване на енергийни мощности и енергиен интензитет на икономиката – всичко това го оразмеряваме с един процентен пункт надолу.

"Ние имаме радикални проблеми в областта на стратегическото управление и планиране у нас. Нямаме институции, които да обслужват с анализи и прогнози, с проучвания държавната администрация", каза още Бранков.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" гледайте тук