Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Доц. Дечев: Крайно време е България да прекрати претенциите си към македонския език

Доц. д-р Стефан Дечев, историк и преподавател в ЮЗУ, Клуб Investor, 10.10.2020

21:03 | 10 октомври 2020
Обновен: 22:20 | 10 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Информацията, която се съдържа в разяснителния меморандум и е насочена към нов прочит на общата историята на България със Северна Македония, е повод за разминаване с историческите постижения на десетки български учени, историци и хуманисти през последните десетилетия. Българският исторически разказ създава впечатление, че през 1944 г. просто е станала някаква грешка и сегашните смесени преговори и членство в ЕС са инструмент тази грешка да бъде поправена. Това заяви доц. д-р Стефан Дечев, историк и преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски", в предаването "Клуб Investor", с водещ Ивайло Лаков. 

"Нашата позиция не случайно не разглежда тази на Скопие, ние искаме да погледнем в собствения си двор и да видим българските кривици, а другото го оставяме на македонската страна. Българските кривици могат да бъдат намерени и в обществото, и при политиците под формата на убеждение, че има обща история на един народ и тя е само българска до 1944 г. Това е позиция, която трудно може да издържи на експертността на сериозната историография. Общата българска история със Северна Македония не е такава, каквато я смятат българските историци - те са в грешка. Тя започва от средата на 19-ти и началото на 20-ти век по време на революционерските и възрожденски движнения, когато е било трудно да се каже кое е българско и кое македонско".

По думите на доц. Дечев в България темата "Македония" е обрасла с много романтика и митология, но е крайно време българската страна да прекрати претенциите си към македонския език. 

"Ние сме убедени, че македонската нация и процесът на създаването й, въпреки всичките специфики и особености, не се различава от процесите по създаването на която и да е друга нация. Македонският език е изкуствен език до толкова, доколкото всички стандартизирани езици на този свят са изкуствени. Трябва да се разбере, че диалектът е просто диалект - той няма име. Официалният език на една държава не може да бъде диалект. Докато не се разбере, че идентичността на една нация е динамична и тя не се предава по генетичен път, всякакви смесени преговори между България и Северна Македония ще бъдат излишни и ще стигат до задъдена улица."

Доц. Дечев поясни, че "северномакедонската нация е създадена в "Титова Югославия" и по този начин не само е повлиян езика й от Белград, но стандартизираната й норма и азбука"

"Към лятото и есента на 1944 г. създаването на македонската нация и език беше неизбежно, а това какви са факторите и детайлите по самоопределянето, са въпроси за нейните представители. Северномакедонското общество няма как да започне този дебат и да се обърне откровено към своето минало на фона на непрекъснатия натиск от страна на София .... която съвсем различно обрисува историческата картина на българските революционерските движения, които са били явни застъпници на македонския суверинитет."

Според доц. Дечев интерес за увеличаване на натиска на София върху Скопие имат тези, които са срещу българо-македонското разбирателство и печелят електорат с  националистическа реторика - "много често се говори, че при всички случаи в Москва и Белград доволно потриват ръце, но в България имат достатъчно сили, които могат да нарушат добросъседцките ни отношения"

 

Целия разговор по отношние на северномакедонската нация, история и език може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Kлуб Investor" може да видите тук