Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Любомир Кючуков: Ако Байдън спечели, той не би изоставил Източна Европа

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, Клуб Investor, 26.09.2020

20:30 | 26 септември 2020
Обновен: 20:36 | 26 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Ако Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ, ще има значително смекчаване на сегашната международна конфронтация, но това няма да промени целите на Вашингтон за доминиращо лидерство на глобалната сцена. Демократите винаги са били по-ангажирани в световните процеси и поради тази причина Джо Байдън не би изоставил Източна Европа. Това заяви Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения, в предаването "Клуб Investor", с водещ Ивайло Лаков 

"Източна Европа гледа основно към Вашингтон в сферата на сигурността и през призмата на конфронтация с Русия. Тези притеснения идват най-вече от прибалтийските държави, Украйна и Беларус, чиито страхове покрай руската интервенция не са намалели, докато Западна Европа продължава да търси диалог с Русия."

По думите на Любомир Кючуков именно поради тази липса на единствено не само по въпроса, свързан с Русия, но и по отношение на взимането на решения в самия ЕС, блокът все още "гледа от втория ред на международната сцена" въпреки заявките на новата ЕК да превърне Стария континент в геополитически играч. 

"Сегашната геополитическа обстановка е дори по-опасна спрямо Студената война, която визираше Антониу Гутериш по време на речта си. Тогава беше налице един замръзнал паритет между двете враждуващи страни с ясно очертани правила, сериозен контрол и предсказуеми действия. Сега това нещо го няма - катастрофата на последното десетилетие се изразява именно в нарушаването на международното право от много повече играчи на световната сцена"

Според госта конфронтацията между САЩ и Китай е навлязла в нова фаза - "освен търговска, технологична и борба за влияние, сега тя вече е и идеологическа"

Още по темите, свързани със САЩ, Китай и ЕС, както и за новия пакт за миграцият гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук