Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България с инициатива да превърне региона в европейска индустриална зона

Веселин Халачев, председател на УС на Обединени бизнес клубове, Клуб Investor, 20.06.20

20:45 | 20 юни 2020
Обновен: 09:37 | 21 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

"Нови балкански индустрии" е инициатива за превръщането на региона, включително България, в европейска индустриална зона. Това каза Веселин Халачев, председател на Управителния съвет на Обединени бизнес клубове, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.  

“Ние още от 2016 г. на една наша балканска конференция говорихме по този въпрос, но сега настъпи този моментът, защото виждаме как Европа беше силно зависима от китайското производство.  Трудно доставихме маски и всякакви предпазни средства. Дори в самата ЕК вече от доста време насам върви този диалог, че в Европа трябва да се вземат спешни мерки за създаване на такива производства, с които да станем независими при едни такива кризи”.   

Той посочи, че инициативата е българска и че вече са водени разговори с бизнеса и с академичните среди в страната.  

“Вече сме разговаряли и с бизнес организации от Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Гърция, Хърватия. Чуждестранните партньори са щастливи един такъв проект да стане реалност”.  

Според Халачев бизнесът във всички изброени страни трябва да разбере, че не може да разчита и да очаква правителствата да решат проблемите и да зададат точния курс на действие.  

“Ние самите, целият бизнес, трябва да покажем как това да стане. Затова ние сме включили много представители на бизнеса да дадат и техните предложения как това да се случи. Определено то може да се случи. Но самият бизнес трябва да е по-активен”.  

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването Клуб Investor” гледайте тук.