Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

През 2020 г. инвеститорите да следят банковия сектор в Европа и долара

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 11.01.2020

21:34 | 11 януари 2020
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Близкия изток е движещата сила зад пазарите тази седмица. Те реагираха със спадове и инвеститорите се преориентираха към по-нискорисковите активи след убийството на иранския генерал Касем Солеймани и атаките на Иран срещу американски военни бази в Ирак. След изказването на американския президент Доналд Тръмп в сряда инвеститорите изглежда се успокоиха и капиталовите пазари мигновено възстановиха натрупаните загуби. Всичко това показва, че инвеститорите може би ще търсят по-приемливи нива на доходност през 2020 г. Това каза Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Ваньов разговорите за рецесия, които белязаха 2019 г., вероятно ще отшумят през настоящата година.

„Интересно е какво ще се случи през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. с оглед на предстоящите президентски избори в САЩ“.

Според госта търговските войни няма как да останат извън фокуса на пазарите и през 2020 г. Той отбеляза, че американският президент Доналд Тръмп изглежда готов да смекчи тона към Китай, имайки се предвид и очакваното подписване на фаза едно от споразумението между двете най-големи икономики в света по-късно този месец.

„Вдва ли ще се постигне окончателно търговско споразумение между Вашингтон и Пекин до изборите в САЩ, но при подаването на добри условия може да се премине към фаза две от преговорите“.

Ваньов коментира и кои ще са най-интересните сектори за следене през настоящата година.

„В банковия сектор, особено този в Европа, имаше много преструктурирания на почти всички гиганти, сериозно намаляване на разходите и освобождаване на персонал през 2019 г. През тази година може би донякъде трябва да видим резултатите от тези промени“.

Анализаторът добави, че цената на американския долар също ще бъде във фокуса на инвеститорите на фона на множеството прогнози, че валутата ще поевтинява през 2020 г.