Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Руските интереси на Балканите

Ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба, Клуб Investor, 28.04.2018

21:03 | 28 април 2018
Ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Играта на Русия на Балканите е многопластова. Тя в никакъв случай не е проста, лесно предвидима и лесна за противодействие, защото интересите на Москва са от една страна икономически, а от друга целят предотвратяване на влизането на държавите в НАТО, особено след приемането на Черна гора миналата година. Това каза ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира думите на председателя на руския сенат Валентина Матвиенко, която отправи предупреждение, че разширяването на НАТО на Балканите застрашава стабилността в региона. 

"Нейните изказвания са елемент от едно цялостно поведение на Русия по отношение на региона и стремежа й за влияние", подчерта Гяуров.

По думите му отношението към приемането на част от държавите в ЕС обаче не е същото,

"Русия гледа на влизането в ЕС на тези държави като вкарване на свой "троянски кон". Много вероятно е това да бъде последвано от политика на разделение в съюза в бъдещ период от време", каза той, допълвайки, че от тази гледна точка Сърбия е обект на най-голям интерес в момента. 

 В хода на подобряването на отношенията между Русия и Турция ген. Гяуров заяви, че можем да очакваме събиране на интересите им по отношение на Балканите. 

Той коментира и българското председателство, чийто приоритет е интеграцията на Западните Балкани. 

"Част от българите останаха с впечатление, че Западните Балкани са били напълно забравени и изоставени от Европа. Това не е така - и Австрия, и Германия, и други държави винаги са държали под око този регион, защото той им е стратегически важен", каза Гяуров. 

Според него страхът на европейците от засилващото се руско влияние също е благоприятстващ елемент за увеличаването на инвестициите в страните от региона.  

Вижте целия коментар във видеото