Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българските програмисти сред ТОП 5 в света

Проф. Красимир Манев в Клуб Инвестор, 24.02.2018

21:10 | 24 февруари 2018
Проф. Красимир Манев, президент на Младежката юношеска олимпиада по информатика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Красимир Манев, президент на Младежката юношеска олимпиада по информатика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Професията на програмиста е доста сложна. Тя е сложен микс между математическа култура и знания и инженерен подход за конструиране на програма, която реално да бъде направена и да работи. Тя е реализация на математически умения в програмен код и трябват и двете качества. Това каза проф. Красимир Манев, президент на Младежката юношеска олимпиада по информатика, бивш президент на Международната олимпиада по информатика, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Повод за гостуването му бе класацията на DataArt, която поставя българските програмисти са сред ТОП 5 в света.  

"Тази информация дублира моята информация от състезанията по програмиране, където действително след 30 години състезания по програмиране за ученици България, по брой медали, е на пето място в света. Статистиката е страхотен инструмент в света на вероятностното и не може без статистика не може, но е хубаво да се знае и, че със статистика могат да се правят и страхотни манипулации". 

Някои колеги твърдят, че не е нужен стабилен фундамент, за да бъде обучен един програмист, каза гостът. "Производството на софтуер, обаче, е много многообразно. Има изключително прости приложения и има много сложни".

"Има много рутинна работа в програмирането, за която аз спокойно бих се съгласил, че ученици, завършили профилирано обучение, могат да вършат. От много години убеждавам хората, отговорни за образователната система, че трябва от много рано да се дава такава диплома за специалисти със средно образование и такива хора могат да работят спокойно в индустрията". 

Българската софтуерна индустрия получава задачите си отвън. Тя се бори за всеки лев, търсейки клиенти извън България. Икономиката ни е малко закъсала. Българските фирми не поръчват много-много софтур. Те купуват отвън, а нашите работят изключително на ишлеме, каза гостът. "Но имаме и изключения. Имаме няколко компании, които имат страхотни собствени продукти, но масата работят това, което клиентът дойде и предложи. Нямаме голям избор".

Как може да се обучават децата от ранна възраст по програмиране ако нямаме обучени учители?

Вижте целия коментар.