Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако отлагат внедряването на AI, фирмите рискуват конкурентоспособността си

Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник на ERP.BG, в "Клуб Investor", 27.04.2024

21:12 | 27 април 2024
Автор: Галина Маринова

Внедряването на изкуствения интелект в малките и средни компании, каквито са повечето фирми в България, е предизвикателство и сериозен скок, но тази крачка не трябва да се отлага, защото се рискува конкурентоспособността на фирмата. Въвеждането на различни AI инструменти в работата на компаниите става най-логично и лесно именно чрез ERP системите, защото те "знаят" всичко за компанията - процеси, работни процедури, ефективност и отговорности. Това каза Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник на ERP.BG, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

ИИ е нещо което навлиза в света на бизнеса, а ERP системата е това, което го управлява. Нормално е всички данни на компанията да стоят в ERP системата, а точно те се използват от ИИ, обясни гостът. Той обаче подчерта, че не трябва да се надценява ефектът от AI, нито да се подценява, а напоследък се наблюдава склонност да се залита и в двете посоки. 

"Изкустственият интелект може да се счита просто за още един член на фирмата или в някои случаи се равнява на няколко члена на екипа, но така трябва да се гледа на изкуствения интелект. Това е още един служител, койот си има своите особености - в някои отношения блести, в други не е толкова добър". 

ERP системата не е нещо, което съпровожда просто отстрани фирмата, а е част от нея. Тя знае всичко за фирмата - какво се случва, какви са процесите, как се разпределя работата, кой какво върши и какъв е резултатът, посочи Аржентински. По думите му внедряването на ИИ е сериозен скок, който е важно да се направи, но пък и очакванията не трябва да са нереалистични - че ще се заменят напълно хората или цели професии. 

"Областта се развива много бързо. Не се знае какво точно ще се случи в бъдеще. Но по-скоро посоката е, че AI ще има допълващи функции. Симбиозата между хора и ИИ е това, на което трябва да обърне внимание една фирма. Силата на ИИ е да анализира обемни данни и да даде отговор на база на този анализ, който за човек би бил труден. Това е следващата степен, следващото ниво на автоматизацията".

Относно въвеждането на регулации за употребата на изкусвения интелект гостът каза, че въпреки скептицизма, с който е посрещнал новият законов регламент на ЕС - AI акта, той е бил приятно изненадан. Новата наредба, която все ще влезе в пълна сила след две години, но вече е официално приета от ЕС, разделя употребата на изкуствения интелект в светлината на рисковете, които биха могли да възникнат - с неприемлив, висок и нисък риск.

В първата група са т.нар. недопустими рискове, като се обхващат области, в които употребата на ИИ се забранява и се обявяват за незаконни. Такава област е т.нар. social scorring - повсеместното наблюдение, както се прави в Китай, и оценяване на всеки един гражданин. Втората забранена употреба касае преднамереното манипулиране на човешкото съзнание и мнение в една или друга посока с възможностите на изкуствения интелект. 

Към употребата на изкуствения интелект с висок риск, която се нуждае от контрол и регулация, се причислява например обработката и отсяването на кандидатури за работа, както и кандидатури за банково кредитиране, посочи събеседникът. "Недопустимо е изкуственият интелект, без човешка намеса, автоматично да отхвърля хора. Трябва да има възможност за човешка намеса, защото е очевидно какви неприятни неща могат да се случат ако ИИ започне да ни оценява във всеки един аспект". 

Другото много важно нещо, което разписва регламента, е, че фирмите и софтуерите трябва ясно да маркират, че "говориш" с изкуствен интелект или, че съдържанието, което виждаш е генерирано от AI, добави Аржентински.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.