Конкурент на Google в търсенето надмина оценка от $1 млрд.

Perplexity, стартъп с изкуствен интелект е набрал 63 млн. долара от нов кръг на финансиране

20:30 | 23 април 2024
Обновен: 21:39 | 23 април 2024
Автор: Ширин Гафари
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Perplexity AI, стартъп, използващ изкуствен интелект за създаване на търсачка, която да се конкурира с Google на Alphabet Inc., е набрал около 63 млн. долара от нов кръг на финансиране, който увеличава оценката на компанията до повече от 1 млрд. долара.

Финансирането, което ще бъде обявено във вторник, удвоява оценката на Perplexity отпреди само три месеца. Инвеститорът Даниел Грос ръководи кръга на финансиране с участието на милиардера Стенли Друкенмилър, главния изпълнителен директор на Y Combinator Гари Тан и главния изпълнителен директор на Figma Inc. Дилън Фийлд. Няколко предишни инвеститори в Perplexity, включително основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос и Nvidia Corp. също се присъединиха. The Wall Street Journal съобщи по-рано, че Perplexity е в процес на преговори за финансиране.

Основана преди по-малко от две години, Perplexity предлага чатбот с изкуствен интелект, който обобщава резултатите от търсенето, посочва цитати за своите отговори и помага на потребителите да конкретизират запитванията си, за да получат възможно най-добрите отговори. Наблягайки върху точността, чатботът на Perplexity бързо се отличи на нарастващия и претъпкан пазар, като си спечели почитатели в лицето на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг, който заяви, че използва продукта "почти всеки ден". Тази година Perplexity е обработила повече потребителски запитвания в САЩ – близо 75 милиона – отколкото през цялата 2023 г.

Perplexity, която предлага безплатни и платени версии на своята услугата, заяви, че получава 20 млн. долара постоянни годишни доходи. Подобно на много други компании в сферата на ИИ, Perplexity сега се опитва да увеличи приходите си, като се фокусира върху продажбата на услуги на бизнеса. Стартъпът обявява нова корпоративна версия на своя чатбот на цена от 40 долара на месец с допълнителни функции, включително по-силни мерки за сигурност и защита на данните. Bridgewater Associates, Zoom Video Communications Inc. и Cleveland Cavaliers са сред първите компании, които използват продукта.

"Искаме Perplexity да се използва от служители на всяка една компания в Съединените щати", казва в интервю Аравинд Сринивас, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

Perplexity се стреми да разшири потребителската си база и в други региони. Стартъпът е сключил договори за дистрибуция с двама големи оператори - японската SoftBank Corp. и германската Deutsche Telekom AG, предлагайки услугата на общо над 300 милиона потребители по света. На някои от тези клиенти ще бъде предложен безплатен едногодишен абонамент за Perplexity.

Стартъпът, в който работят 55 души, остава много по-малък и по-малко капитализиран от създателя на ChatGPT OpenAI, да не говорим за Google. Но интересът на инвеститорите и потребителите към Perplexity подчертава ентусиазма към нова група компании, които използват генеративен изкуствен интелект, които да преосмислят основни интернет услуги като търсенето. Google, от своя страна, бърза да преработи продуктите си, свързани с изкуствения интелект, и се твърди, че обмисля да въведе такса за функциите за търсене, което би означавало, че за първи път ще изисква плащане за част от основната си услуга.

Сринивас признава, че компанията му се конкурира с "големи риби", но казва, че предимството на Perplexity е в това, че е гъвкава и проектира технологията си от нулата, като набляга върху точността. Екипът често актуализира базата данни на приложението, събира информация от потребителите, когато чатботът греши в отговорите, и използва няколко водещи модела - като GPT-4 на OpenAI, Claude на Anthropic и Llama-3 на Meta - за да предоставя най-добрите отговори, каза Сринивас.

"Получаването на верни отговори си заслужава отделен продукт", казва Грос, предприемач и инвеститор, който преди това е ръководил проекти за изкуствен интелект в Apple Inc. и е бил партньор в Y Combinator. "Функции като цитиране и получаване на висококачествена информация от авторитетни източници - това са неща, които можете да направите, ако се специализирате като продуктова компания, а не да се опитвате да направите нещо общо."