Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Велизар Шаламанов: САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в "Клуб Investor ", 09.12.2023

22:00 | 9 декември 2023
Обновен: 22:55 | 9 декември 2023
Автор: Галина Маринова

По отношение на Шенген съм много оптимистично настроен заради геополитическите тенденции и важността на Бълария и засилване на сигурността, като САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген. По време на предстоящата среща на НАТО догодина ще се постигне много консолидирана позиция на Запада. Предстои преминаване към един режим на системно подпомагане на Украйна, обвързано с решително укрепване и на българската отбрана, с използване на съюзническите инструменти. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Най-важният форум в близка перспектива, който трябва да проясни картината, която се очертава и то (силно вярвам) в позитивна посока, ще бъде срещата на върха на НАТО във Вашингтон, когато ще се отбележат 75 години на Алианса. Вероятно Швеция вече ще бъде част от него. Темата за Украйна е ключова. Изтичащата 2023 година не беше особено успешна. Една от причините е, че не бяха ясно заявени целите, които Украйна иска да постигне, за да бъде мобилизирана помощта от нас, от Свободния свят. Мисля, че това ще е основният урок за 2024 година - Украйна да определи ясни цели и да търси подкрепа за постигането им, а не в абстрактен формат - повече въоръжение, повече помощ". 

Планът на президента Зеленски постепенно набира подкрепа, допълни гостът очертавайки общата геополитическа картина. "Вижда се и един стремеж към затопляне на отношенията между Гърция и Турция, което е много важно за нас. Незасимо от другите не толкова добри постижения, дори в Черно море, все пак виждаме, че и Зърнения коридор работи - през териториалните води на Румъния, България и Турция. Върви се и към противоминна операция, с участието на Румъния, България и Турция. Има (макар и малки) успехи за консолидиране на полизицята". 

"В този контест е и предложението на група от най-влиятелните политици в България за вече системна помощ за Украйна по приоритети - противовъздушна отбрана, подготовка на сухопътни сили, подготовка на пилоти и специалисти във военновъздушните сили. Това е основното послание. Ние преминаваме към един режим на системно подпомагане на Украйна, обвързано с решително укрепване на нашата отбрана, с използване на съюзническите инструменти".

В това число - бързо разполагане на противокорабни ракети, на системи за противовъздушна отбрана, разширяване на батальонната бойна група до бригада, заедно с амбициозна програма за превъоръжаване, която Министерски съвет вече прие и отива към Народното събрание, обясни Шаламанов. "Взето всичко това в пакет, показва много сериозна промяна в отбранителната политика в България. Това е много важно в контекста на трудностите, които в момента има САЩ с удобряване на помощта".

"Това е силата и на НАТО, и на ЕС. Ние сме едно много голямо семейство от демократични страни и ако някъде има трудности, те могат да бъдат компенсирани с позитивни стъпки, които дават добър пример". 

"Аз съм оптимист, че в този период към април - срещата на върха следващата година - ще има много консолидирана позиция на Запада", категоричен бе бившият министър на отбраната на България. "Срещата е точно 25 години след срещата във Вашингтон по време на Косовската криза, когато България за пръв път показа един нов тип поведение и това ни даде сериозни предимстава. Това доведе до започване на преговори с Европейския съюз, отпадане на визите, получаване на план за действие за членство в ЕС. За това споменавам всички тези неща, защо за България това е една много голяма възможност".

"Поради сложността на ситуацията, в която се намираме, на нас ни трябва още по-стратегически ориентирана политика в сферата на сигурността, на отбраната, на новите технологии, на инвестициите, на регионалното сътрудничество, а това не може да става на ръчен режим от страна на група депутати в Народното събрание. Това може да стъне само с капацитета, административния, аналитичния, визионерския, на правителството. И мисля, че след всички трудности, през които преминаваме, с ротацията ще стигнем до едно правителство, което е много по-стратегически ориентирано - гледа не девет месеца напред, а четири и повече години напред". 

Моментът на ротацията е на 6 март, което означава, че ще имаме повече от месец да се подготвим за срещата във Вашингтон, каза гостът. "Независимо от трудностите, когато става въпрос за геополитика, за отбрана, виждаме в Парламента една все по-голяма консолидация и това е надеждата - че чрез геополитиката България ще може да придобие кураж и капацитет за една по-сериозна промяна, която ще се отрази и във всички други сфери". 

"По отношение на приемането на България в Шенген съм много оптимистично настроен, защото това е повече политическо решение. А този тип действия от страна на правителството и Парламента в геополитиката ще дадат на България инструменти за намиране на изход. Нека не забравяме, че точно поведението на България по време на Косовската криза доведе до покана на страната ни за преговори за членство в Хелзинки". 

По отношение на влизането ни в еврозоната - там има много икономически аспекти. Но промените и в сферата на сигурността и отбраната ще доведат и до повече инвестиции. Виждаме вече тези резултати, а инвестициите са единственият инструмент да се засили нашата икономика, да падне инфлацията и да влезем в еврозоната. 

"Въпреки че Шенген е въпрос на Европейския съюз, аз се връщам към моя непосредствен опит от 1999 година, когато става въпрос за сигурност, ролята на консултациите в НАТО и ролята на Съединените щати е изключително важна и а това съм оптимист". 

Гостът потвърди, че САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген. 

Срещите на Си Дзинпин и поведението на Китай в последните месеци показват, че Китай се опитва да сближи своята позиция с тази на Запада и това произтича от нарастващата консолидация на Запада, включително и по темата с Украйна, но и по темата с Китай, каза събеседникът. "Това произтича и от добре подбрания език в новата стратегическа концепция на НАТО по отношение на Китай, който определя Китай като предизвикателство, а не като заплаха. А всяко едно предизвикателство е и възможност, а китайците най-добре разбират смисъла на такъв изказ. От тук нататък зависи от желанието и умението и на двете страни. И в това участва и България, защото сме част от ЕС и част от НАТО, а НАТО има сериозни амбиции и в Тихоокеанския регион, тъй като от това зависи и глобалната сигурност". 

"Там има позитивна писта, каквато за съжаление към момента няма с Русия. Виждате, че разговорът в Европа по отношение на Русия е как да бъдем готови за евентуална агресия в следващите три до седем години. разговорите с Китай е съвсем друг, но там въпросите са за технологиите, за климатичните промени, за търговските отношения".

Китай е икономическа и технологична сила и това означава, че разговорът с Китай е много повече в сферата на технологиите и икономиката, а с Русия разговорът е само един - изтегляне от Украйна и предотвратяване чрез възспиране и възпрепятстване на потенциален опит на Русия да атакува която и да е страна членка на НАТО, добави Шаламанов.

"Наративът, че Русия трябва да се изтегли от Украйна, трябва да се поддържа от Украйна, но тя трябва да представи пред НАТО, ЕС и в това число и България, един реалистичен план за постигане на това. През тази година украинците постигнаха един огромен успех - изтласкаха Черноморския флот от Севастопол, което е голям успех - с новите самолети, с ракетите, с новото въоръжение те трябва да са в състояние да представят ясен план, с ясни приоритети, които да са способни да мотивират подкрепа и постигане на тези цели". 

Ние трябва да сме на ясно, че постепенно Русия преведе икономиката си на военни релси и от там идва фалшивия икономически ръст, защото той е основно ръст във военно производство, което бива унищожавано в Украйна и не води до реално подобрение на ситуацията в Русия, коментира гостът. "Ясно е, че Европа и САЩ трябва много по-сериозно да помислят за капацитета на отбранителната индустрия и за индустриално коопериране за постигане не просто на баланс, а на засилващо се превъзходство".

"Именно там виждам и големи възможности и за България и за промяна на ситуацията, защото това също е инструмент за възспране - ако Русия види, че отбранителната индустрия на Европа, на САЩ, превъзхожда решително възможностите, които Русия може да мобилизира, това ще доведе до промяна на мисленето. Но изтеглянето на руснаците от Украйна няма да бъде лесно и това е предизвикателство преди всичко пред Украйна". 

Не бих казал, че Западът започва да се примирява със ситуацията такава, каквато е в момента в Украйна, но виждам огромно засилване на информационно-психологическите операции на Кремъл, които са и по отношение на общоството като цяло и таргетирано към определени политически лидери, включително и в Украйна, да бъде представена такава картина, подчерта Шаламанов. "Според мен това все още не е реалната картина. Все още виждам едно добро ниво на консолидация в НАТО и за това мисля, че по-амбициозното мислене в сферата на геостратегията, на отбранителната политика, подготовката на срещата на върха във Вашингтон, избор на нов генерален секретар, който с нова енергия ще работи за поддържането на алианса, е посоката, в която трябва да се гледа". 

По отношение на кандидатурите, които се спрягат за този пост, гостът каза: "Става дума за 31 страни, за един милиард население, доста опитни политици. НАТО има от какво да избира и изборът ще бъде свързан с посочването на най-подходяща личност, която да гарантира този процес на консолидация, на нарастване на способностите, не само на армиите, но и на отбранителната индустрия, на развитието на нови технологии, на по-ефективно използване на средствата, защото пропагандата си е пропаганда от страна на Кремъл, но реалността е, че Свободният свят разполага с многократно по-големи ресурси - и човешки, и икономически, и технологични, и финансови.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.