Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има пет причини, поради които Азербайджан е ценен за Европа

Доц.Теодор Дечев, ръководител на "Bleacksea Caspia"- лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския региони при ВУСИ, Клуб Investor, 29.04.2023

22:10 | 29 април 2023
Обновен: 14:56 | 2 май 2023
Автор: Николета Рилска

В Азербайджан режимът се либерализира пропорционално на количествата газ, които трябва да пътуват за Европа – има очевидна корелация и тя е положителна. Страната е ценна за Европа по пет причини. Това са природния газ; огромният потенциал на Азербайджан да произвежда зелена енергия, която да се внася в Европа – Азербайджан има възможността да произвежда вятърна енергия денонощно; Азербайджан се превърна през основното трасе, през което идва казахстанския петрол, който не е никак малко; зелен водород – газовата инфраструктура може да бъде използвана за зелен водород; коридорът Изток-Запад. Това заяви доц. Теодор Дечев, ръководител на "Bleacksea Caspia"- лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския региони при ВУСИ, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Дечев коментира посещението на президента на Азербайджан Илхам Алиев в София. „Това беше оформяне върху хартия на неща, за които се говори от години“, посочи той.

По думите му вече има документ, който е публично подкрепен и „благословен“ от Европейската комисия относно преноса на газ от Азербайджан към Европа – Румъния, Словакия и Унгария.

„Държавната нефтена компания SOCAR на Азербайджан вече има офис в България“, отбеляза Дечев.

„Нещата стават сериозни. Всички намерения да се строи вертикален коридор, той да се свърже с газопровода БРУА (България, Румъния, Унгария, Австрия) – на всичко това вече му се дава ход“.

Дечев се спря и на управлението в Азербайджан. Той посочи, че Алиев наследява баща си, наследява заварено положение. „Баща му идва на власт в момент, когато азербайджанската държавност виси на косъм, защото т.нар. Народен фронт се е провалил в управлението. Тогава трябва да се спасява държавната цялост. Баща му преориентира с един замах Азербайджан към Запада. Това е т.нар. сделка на столетието, в която един консорциум от всички значими западни нефтени компании подписа договор с Азербайджан според който за Азербайджан остават 80 на сто от печалбите от цялата търговия с нефт“, припомни гостът.

Той отбеляза обаче, че в Азербайджан има много опозиционни партии и в парламента има опозиционни депутати. „Опозицията не е в затвора“, изтъкна гостът.

Друга тема, която Дечев коментира, е ситуацията в Нагорни Карабах.

„Нагорни Карабах е пример как човек трябва да знае кога да спре. Ако арменците бяха подписали мирен договор час преди да започне войната през 2020 г., Нагорни Карабах щеше да има най-високата степен на автономия в Азербайджан“.

Решаването на конфликта между Азербайджан и Армения в този час 90 на сто е в ръцете на Баку и Ереван, стана ясно от разговора.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.