Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Рискови инвестиции ще продължават да се случват, но вече го няма морето от капитал

Георги Сиджимков, инвестиционен фонд за рисков капитал Sofia Angels Ventures, Клуб Investor, 18.03.2023

21:38 | 18 март 2023
Автор: Николета Рилска

Преди започването на увеличението на лихвите от Федералния резерв притокът на пари към технологични компании беше нереалистично голям, защото лихвите бяха на почти нулеви нива. Това нещо ще спре. Ще се нормализира търсенето на компании във високотехнологичните сегменти, но то няма да спре, защото високотехнологичните компании са в основата на всяка една развита икономика. Това заяви Георги Сиджимков, инвестиционен фонд за рисков капитал Sofia Angels Ventures, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Компаниите трябва да имат ясна пътека поне към кръглата нула или към печалбите, това е нещо, което ще изискват инвеститорите“, коментира Сиджимков.

„В Европа, и по-специално в източната част, има нагласи на предприемачи, които чакат астрономически оценки на техните бизнеси – това вече не е реалистично… морето от капитал вече го няма“.  

По думите на госта евтините пари - в смисъл пари, които търсят по-висока рискова възвръщаемост, приключиха. „В момента лихвите, които Фед иска по инструментите си, са по-ниски от инфлацията. Реалните лихви са негативни все още, така че от тази гледна точка парите все още са евтини. Но за рисковите инвестиции в технологични компании на ранна фаза, например, тези високи лихви са пагубни“, обясни той.

Сиджимков коментира и инвестициите в утвърдени технологични компании. Той сподели, че притежава акции на Meta – компанията майка на Facebook, но като недостиг на „метавселената“ изтъкна липсата на услуги, които да помагат на реалния живот на хората.

„При технологичните компании нивото на наемане на персонал беше толкова експлозивно голямо, че пак остава по-високо отпреди две години въпреки съкращенията“.

„Технологичните гиганти използват труда на хората, търсят тяхната компетентност, плащат добри заплати и ще останат в основата на модерното общество“, смята Сиджимков.

Според експерта Microsoft е отлична компания. По думите на Сиджикмов изкуственият интелект наистина е трансформационна технология и ChatGPT го демонстрира много добре.

„Има достатъчно български компании, които предлагат решения с изкуствен интелект. Капиталът, които се изисква за постигането на търговско работещо решение с изкуствен интелект, е много“.

Гостът се спря и на трусовете в банковия сектор на фона на колапса на Silicon Valley Bank и тревогите около Credit Suisse. Той отбеляза, че швейцарската банка има няколко бизнеса в портфолиото си, а част от тях се представят добре – просто трансформацията в сектора тече бавно.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.