Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Няма реални консултации със съюзниците за заместваща бойна техника срещу помощ за Украйна

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в "Клуб Investor”, 03.12.2022

21:04 | 3 декември 2022
Обновен: 16:06 | 6 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Докато се подготвяше списъка с това, което България може да предостави на Украйна като въоръжена помощ, нищо не се чу за реални консултации със съюзниците по заместваща техника, а това е много важно за страната ни. Оправданието, че не можем да предоставим реална бойна техника на Украйна, тъй като ще нарушим нашата боеспособност, може да бъде преодоляно единствено с договаряне на получаване на заместваща техника. Но това не става с писма. Това става с разговори на възможно най-високо ниво и с пряко ангажиране на премиер, на президент, на министъра на външните работи, на министъра на отбраната – това липсва и е основният негатив за България, коментира Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването"Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Важно е, че макар и с девет месеца закъснение, България прави поредната стъпка. Още по-важно е да бъде доведено до край това решение и тези боеприпаси и въоръжение да стигнат до украинските сили, защото на тях им трябват днес – не след три или шест месеца

Когато искаш да помогнеш на някого, помагаш с това, от което той има нужда и помагаш сега. Не след време и с нещо, което той не ти е поискал, изтъкна събеседникът.

„Лично моето мнение е, че правим минимално необходимото, за да се отговори на решението на парламента”.

Шаламанов коментира и внесените промени от „Демократична България” в Закона за отбраната и въоръжените сили. По думите му те адресират рисковете в програмата за превъоръжаване, касаещи непоследователната политика в  сектора, недостатъчното средства и възможност за прехвърляне от година към година, рисковете относно производствените възможности за нова бойна техника, както и недостатъчния административен капацитет в министерството на отбраната да управлява проекти за модернизация.

Този законопроект предлага създаването на механизъм за управление на превъоръжаването и инвестиционен фонд, който да гарантира многогодишно финансово осигуряване по модела на НАТО”, подчерта събеседникът.

Шаламанов определи като много силен знак, че срещата на външните министри на НАТО  се проведе в Букурещ.

„Това не е случайно. Черноморието и Западните Балкани са във фокуса на дискусиите за сигурността и отбраната в НАТО”.

По думите на събеседника на Украйна трябва да бъдат предоставени ракети „Пейтриът”, защото са ракети за противовъздушна отбрана.

Как се променя динамиката на войната в Украйна?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” може да гледате тук.