Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Възможно е предколедно рали на пазарите – мрачните прогнози за зимата не се сбъдват

Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, Клуб Investor, 22.10.2022

21:30 | 22 октомври 2022
Автор: Николета Рилска

Всички фактори, които притесняваха инвеститорите и ги караха да разпродават активи, сега изглеждат под контрол – поне за тази зима. Не е изключено да има предколедно рали на борсите. Това заяви Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Ваньов коментира ситуацията в Европа на фона на по-ранните очаквания за мрачна и студена зима. „В един момент се оказа, че Европа е готова с газта си за зимата и никой не се притеснява“, отбеляза той.

„Тук можем да кажем, че да – Европа се справи… Европа се отърси от руския газ и това може да е само добра новина, защото Русия не е надежден партньор“.

Гостът обаче отбеляза, че е изключително ключово как ще се развият нещата до средата на декември – основно данните за инфлация. Според него се вижда път, в който инфлацията започва да отслабва – точно в периода, в който анализаторите очакваха да е страшна.

„Нека да видим как всички тези фаталистични прогнози за зимата няма да се сбъднат, което може да даде добър тласък на финансовите пазари. Не е невъзможно зимата да се очертае като добър период за инвестиране“.

Ваньов подчерта, че инвеститорите живеят в нова парадигма.

„В момента, в който видим забавяне на инфлацията, централните банки ще се ориентират към стимулиране на икономиката, които сега те тласкат към рецесия, за да забавят инфлацията“.

Гостът коментира и ситуацията на стоковите борси. Той посочи, че металите и суровините поевтиняват заради очакванията за рецесия. По думите на Ваньов обаче има вероятност рецесията да се отложи, още повече, че бизнес климатът все още няма подобни очаквания.

„Шокът от войната доведе до сериозен ръст на цените, сега в момента по-скоро се търси някакъв баланс“.

Според Ваньов „пазарът може да си намери баланс и при по-ниските нива, които наблюдаваме сега“.

* Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.