Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Николай Ваньов: Вече не е задължително да очакваме рецесия и пазарите усещат това

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Клуб Investor", 28.05.2022 г.

15:00 | 29 май 2022
Обновен: 15:27 | 30 май 2022
Автор: Даниел Николов

Синхронизацията на фискалните политики и съвместното действие на фискалната и монетарната политика особено вече започва да работи, както се вижда от обявените антиинфлационни мерки във всяка една държава. Създаденият дисбаланс след Covid сега ще бъде обран от инфлацията. Глобалната икономика вече е така ориентирана, че ще настрои към ситуацията, предизвикана от войната в Украйна, какъвто и да е нейния изход. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Няма да видим дефлиране на пазарите. Винаги когато е имало такава цикличност - преди финансовата криза от 2008 г. - имаше печатане на пари, увеличаване на баланса, намаляване на баланса. Сега големият въпрос е ще видим ли това намаляване на баланса."

Макар ръстът през последното десетилетие да е бил по-слаб в сравнение с предходните, икономиката е нараснала достатъчно, за да може да догони паричната маса в обръщение, каза Ваньов. 

"Остана една разлика от 20%-30%, която сега по един или друг начин ще бъде наваксан чрез инфлацията - номинално, ще се намираме в ситуация на балансирана парична маса. Съвсем не е невъзможно да не видим рецесия плюс повишаващи се лихви, намаляване на парите в обръщение."

Пазарите реагираха положително през седмицата на рекордните печалби на петролните компании и на данните, че продажбите на дребно в САЩ не са пострадали толкова много от инфлацията. S&P500 докосна меча територия, а еврепейските индекси са на 15%-20% под пиковите си нива заради шока от войната в Украйна.

Ако войната приключи през тази година, икономиката ще се завърне в едно "нормално русло", макар и с повишени цени, каза Ваньов.

"Изходната позиция за ръстове и за устойчивост ще бъде по-различна и по-положителна. След 2008 г. - с начина, по който реагира светът, и работата на централните банки - има не малка вероятност да не живеем вече в света на такива дълбоки кризи, рецесии и депресии, които сме виждали в миналото. Това би било нормална стъпка - обществено и икономически - от развитието на човечеството... Има вероятност ситуацията да не е толкова страшна, колкото сме склонни да мислим."

Икономиката избегна сериозни последствия след няколкото големи дългови кризи в Европа като Гърция, напомни Ваньов. По-назад в миналото високата инфлация заради петролната криза от 70-те и 80-те години на миналия век е била бързо последвана от рекордно високи нива за световната икономика.  

"Западният свят се намира в една възходяща еволюционна крива - не сме задължени да повтаряме историческите грешки, както и историческите рецесии не са задължени да се повтарят... Пазарите усещат точно това."

Акциите остават добър инструмент за инвестиции и спестяване в по-дългосрочен период, макар вече да не може да се очаква високата възвращаемост от последните години. Няма нещо сериозно, което да застрашава технологичните акции, освен нормалните спадове, които могат да се очакват при навлизане на нови играчи на пазара, както се случва с корекцията при стрийминг компаниите, коментира Ваньов. Един провал на метавселената ще навреди на Facebook например, но няма да застраши фундамента на социалната мрежа, добави той.

"Докато има стабилен фундамент, това не е пагубно."

Русия предпочита да изнася евтино суровини на Индия и Китай, за да ги печели като поддръжници, но не може да си позволи да спре да продава газ и петрол на Европа. Страните от Африка и Близкия Изток, най-силно зависещи от украинско зърно, ще пострадат най-силно от повишените цени на храните на световните пазари, породени от спрените доставки.

При криптовалутите "с един милиард долара вече можеш да станеш милионер много бързо", коментира Ваньов хаоса на крипто пазарите.

"При крипто има много проблеми, които са заметени под килима на всеобщата еуфория, че това е новото, а биткойн е новото злато."

Златото се държи стабилно заради геополитическата несигурност, но ако войната изчезне като фактор, инвеститорите в злато може да пострадат, коментира Ваньов.

Как реагираха пазарите на новините от Давос и какво се случи с Tether може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.