Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преслав Райков: Разпродажбата на акции ще продължи и през следващите месеци

Преслав Райков, финансов анализатор, "Клуб Investor", 21.05.2022 г.

21:31 | 21 май 2022
Автор: Даниел Николов

Пазарът може да обърне посоката след средата на лятото, след като се изясни политиката на Федералния резерв за 2022 г., и ако инфлацията в САЩ достигне някакви пикови нива и започне да се успокоява. Може да има понижение на лихвите в САЩ през 2024 г. заради рецесията и президентските избори тогава - по това време може да има и успокоение на енергийните пазари. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Дъното не може да бъде предсказано. Трябва да се изчака още една стъпка на Фед, ясно потвърждение за политиката през 2022 г., да се дадат насоки дали бъдещите повишения ще бъдат пет или шест и горе долу какъв е неутралният лихвен процент - за което спорят всички централни банкери - къде е зоната, в която предотвратяваме рецесията, но и стопираме инфлацията. За мен в САЩ този процент е доста над 3% ефективна лихва, а едно такова повишение вещае неимоверно рецесия."

С обявяването на финансовите резултати, много компании казаха, че няма да могат да генерират досегашните приходи в следващите месеци, че много от техните маржове на печалба ще се свият драстично и няма да могат да осигурят очаквания финансов резултат на своите инвеститори и акционери. 

Продължаващата корекция и потъващите европейски и американски индекси са причинени основно от притесненията за световна стагфлация. Много централни банки започнаха да говорят за бързо повишаване на лихвените проценти и това също даде своето отражение върху сериозните сривове при акциите, каза Райков.

"И Федералният резерв, и Централната банка на Англия, и Европейската централна банка започнаха да изпускат леко езика си, че може би няма да могат да се справят с тази инфлация и повишаването на лихвите ще трябва да бъде малко по-драстично, водещо до твърдо кацане или дори катастрофиране на някои от икономиките."

Много от ефектите на тази политика (изход на капитали, ударен туризъм, огромни скокове в цените на суровините) могат да се наблюдават по-силно в развиващите се пазари като Шри Ланка, която обяви дефолт тази седмица, коментира Райков.

Много от пандемичните капитали бяха в секторите, които устойчиво генерираха растеж, както се видя от ръста на S&P500, задвижен от обратното изкупуване на акции.

"Трябва да следим дали ще има капиталови инвестиции в икономиката и как ще се възроди този процес, защото в САЩ той е на малко по-ниски нива от когато се срина пазара преди Covid - на около 21.5% от БВП. Единствено продуктивност може да изтегли икономиката от рецесионните процеси и да повиши устойчиво заплатите."

Страховете от стагфлация, ефектите от конфликта в Украйна и приближаващия паритет евро/долар са движещите за европейските пазари, където проподанията не бяха толкова големи, колкото в САЩ. 

"Паритетът поражда търговски дисбаланс, оскъпява вноса в долари и основно оскъпява цените на суровините, котирани в долари, като енергийните носители. Това ще упражни огромен натиск и върху текущата изключително висока инфлация в Европа. ЕЦБ ще се съобрази с тази загуба на конкурентоспособност от прекалено ниско евро и ще реагира юли - най-малко ще започне свиване на своя баланс и ще даде много ясно направление как ще действа."

Според Райков забавянето на ЕЦБ за лихвите не се дължи толкова на опасения около свръхзадлъжнялостта на страни като Италия и Гърция, а повече на желанието на банката да изчака проявата на процесите, които иска да бори, в по-голямата част от блока.

"Това винаги се е случвало в Европа с оглед на това, че тя е много по-децентрализирана от икономиката на САЩ", каза Райков, но предупреди че такова забавяне от шест-девет месеца може да породи допълнителен натиск през еврото и риск от много тежка стагфлация.

Може да предстои голямо облекчение за пазарите на зърнени храни, след като Индия съобщи, че няма да изнася пшеница. Тази седмица Русия е обявила, че очаква да има големи количества за експорт, а ООН може да постигне някаква договорка и за износ на зърно от Украйна, каза Райков.

Какво може да се очаква от стейбълкойните след срива на крипто, как ще се представя златото в условия на повишаващи се лихви и кои сектори ще се възползват от увеличените военни бюджети на страните в НАТО и плановете на ЕС за откъсване от руските енергийни доставки може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.