Регулатор наложи санкции за 539 млн. долара на нов медиен проект на Стив Банън

Компания, свързана с бившия стратег на Тръмп, ще трябва да се откаже от печалбите и да плати глоби, заради необявено публично предлагане на акции

17:24 | 15 септември 2021
Обновен: 17:33 | 15 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Регулатор наложи санкции за 539 млн. долара на нов медиен проект на Стив Банън

Компанията GTV Media Group Inc, свързана със Стив Банън и китайския бизнесмен ще се откаже от печалби за над 450 млн. долара,  а двамата ще трябва да платят и глоби, като общата стойност на санкцията ще надхвърли 539 милиона долара. Причината е, че GTV Media Group Inc е продавала акции през април и юни 2020 г., без да регистрира сделките, което е незаконно, съобщава Bloomberg. 

Стив Банън стана известен като основен „стратег“ на бившия американски президент Доналд Тръмп. През август миналата година той беше арестуван на яхта близо до Кънектикът, по обвинение във финансова измама. Собственик на въпросната яхта е китайският бизнесмен и партньор на Банън в редица бизнес начинания – Гуо Уънгуей. 

През миналата година двамата стартират общ проект, за който твърдят, че ще „единственият независим мост и нецензуриран мост между Китай и Западния свят“. Официално бъдещета медия е собственост на компаниите Saraca Media Group Inc. and Voice of Guo Media Inc.

Според публикация на Wall Street Journal тогава Банън е представен като директор, а Уънгуей представлява компанията пред инвеститори. Имената на нито един от двамата не е споменато в съобщението за санкцията.

Медийният проект е трябвало да се финансира с продажбите на G-Coins и G-Dollars, като те са обявени с публикации в Twitter и YouTube. Само с две емисии през април и август, компанията набира  487 милиона долара от над 5000 купувачи. 

Според Комисията по сигурност на търговията в САЩ сделките са своеобразно предлагане на ценни книжа и е трябвало да бъдат оповестени като публично предлагане. 

По тази причина, GTV Media Group Inc са се съгласили да се откажат от печалби в размер на 450 милиона долара, като се наложени и две глоби от 15 милиона долара. Компанията свързана с  Гуо Уънгуей - Voice of Guo, се е съгласила да плати допълнителни 54 млн. долара и отделна глоба от 5 милиона долара.
В изявление до Bloomberg адвокат, представляващ GTV, казва, че двете компании са „доволни, че са постигнали тази резолюция, която постига целта ни да върнем средства на нашите поддръжници“.