Успя ли наистина юанът да премине теста на МВФ?

Бордът на директорите на МВФ ще гласува в понеделник дали да включи „народната валута” в кошницата си.

15:26 | 30 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Бившият китайски лидер Мао Дзедун изобразен върху новата банкнота от 100 юана Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Бившият китайски лидер Мао Дзедун изобразен върху новата банкнота от 100 юана Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и две дузини официални лица от борда на директорите ще се съберат в щаба във Вашингтон за едно от най-очакваните решения извън одобряването на заеми за страни, изпаднали в криза.

Въпросът в овалната заседателна зала във вътрешността на 12-я етаж: да се даде ли резервен статут на китайския юан, добавяйки го към кошницата от Специални права на тираж (СПТ)? СПТ, създадени през 1969, дават право на която и да е страна членка на МВФ, която има квота, да се сдобива с която и да е валута в кошницата – към момента долар, евро, йена и лира стерлинг, за да посреща нуждите си по баланса на плащанията.

Въпреки че има малко съспенс в основния натиск на очакваното одобрение, Лагард вече заяви, че екипът на МВФ  е препоръчал юанът да бъде включен, и че тя подкрепя решението. МВФ ще разкрие по-късно как е стигнал до решението.

Ето какво трябва да се следи за решението в понеделник и неговите последствия:

Дали юанът го заслужава

В своето заявление от 13 ноември Лагард каза, че екипът на фонда определя валутата като „свободно използваема” – тест за включване. Но само преди пет месеца на юана не му достигна малко, за да се сдобие с този статут.

Според фонда свободно използваемите валути трябва да бъдат широко използвани в транзакции на главните пазари по света. Ключовите индикатори включват дела, който валутата заема в резервите на правителствата, пасивите на банките и глобалните дългови емисии.

Малко вероятно е употребата на валутата да се е увеличила достатъчно, за да бъде сред върховите пет в ключовите статистики на МВФ, според Тед Труман, бивш член на борда на директорите на Федералния резерв и финансовото министерство на САЩ. Действията на Китай да адресира недостатъците, посочени в предишния доклад, представляват „прогрес, но той не е отчетен като сериозен никъде”, каза Труман – старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics,  в блога си на 17 ноември.

Тежестта в кошницата

Решението на борда трябва също и да е предвидило тежестта, която юанът има в кошницата и МВФ трябва да обясни резона зад пропорцията. Доларът в момента заема 41.9%, еврото – 37.4%, паундът -11.3%, а йената - 9.4%.

В предварителен свой доклад от юли, фондът прогнозира дял от 14% до 16%. Тежестта ще повлияе на лихвата, която страните плащат при заемане от МВФ.

Политическата реакция

Реакцията на световните правителства ще покаже колко значим е китайският възход в света. САЩ конкретно, ще вървят по тънка линия. Администрацията на Обама първо настоя Китай да проведе повече финансови реформи, за да спечели американската подкрепа за включването на юана в кошницата.

Но след като Си Дзинпин и Барак Обама се срещнаха в Белия дом през септември, администрацията смекчи позицията си, настоявайки просто Китай да отговаря на изискванията на  МВФ.

Твърде рязка реакция може да взриви политиците и от двете страни.Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп каза, че ако бъде избран, ще обяви Китай за валутен манипулатор още от „първия си ден в офиса”. Сенаторът от демократите Чарлз Шумър от Ню Йорк натиска Конгреса да приеме мерки, възпиращи китайската валутна манипулация.

от Андрю Майеда 

със съкращения

Чарлс Диебел от компанията за управление на активи Aviva Investors коментира ефекта върху долара от включването на юана в Специалните права на тираж: