Wall Street към американските компании: Запасете се с кеш, докато можете

Банкерите предупреждават за възможността икономическата ситуация отново да се влоши

21:30 | 4 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Wall Street към американските компании: Запасете се с кеш, докато можете

Банкерите на Wall Street имат послание за задлъжнелите американски компании - наберете кеш сега или нещата може да се влошат, пише Bloomberg. 

Постепенното отваряне на икономиката след месеците блокада и ръста в производителната активност дадоха на инвеститорите повод за оптимизъм през последните седмици. 

Експертите, които се грижат за силно задлъжнелите компании, междувременно предлагат на клиентите си мрачни прогнози за това, което може би предстои. 

Разбира се, продажбите на облигации на компаниите е част от длъжностната характеристика на банкерите, а призивите им са донякъде очаквани, тъй като бонусите им са обвързани с броя сделки, които сключват. Въпреки това предупрежденията за запасяване с кеш отразяват възможността ралито на кредитните пазари, което започна след мерките на Федералния резерв, да утежни икономическата картина, все още изпълнена с рискове. 

Дългият списък с притесненията включва нова вълна на коронавируса през есента, продължаващ период на двуцифрени проценти на безработицата, ръст на неизпълненията и по-бавно от очакваното икономическо възстановяване на фона на опитите на бизнеса да се адаптира към продължаващите изисквания за социална дистанция. 

“Трудната зима”

Barclays е един от големите играчи на пазарa, които насърчават главните изпълнителни директори на компаниите да се възползват от положителната кредитна среда. 

Банкерите се опасяват, че дори компаниите да отворят и потребителите да възстановят търсенето, американската икономика може да се изправи пред няколко трудни тримесечия и да не оправдае очакванията на инвеститорите. 

“Ако имаме тежка зима и компанията ви не е в добра позиция до пролетта на следващата година, сега е подходящото време да се погрижите за това”, смята представител на Citigroup.

Миналия месец Uber продаде облигации за 1 милиард долара, въпреки че завърши първото тримесечие с над 8 милиарда долара в кеш и близо 1 милиард долара в краткосрочни инвестиции. Компанията заяви на инвеститорите, че очаква да приключи годината с над 4 милиарда долара в брой при най-тежкия си сценарий, въпреки че дейността ѝ е сред най-силно засегнатите от пандемията.

Изпълнителните директори на дружеството продължиха с емитирането на дълг през миналия месец отчасти заради опасенията, че след като държавите започнат да се отварят отново за бизнеса, инвеститорите могат да бъдат разочаровани от слабата икономическа активност, заяви запознат източник. 

Представител на Uber отказа да коментира темата. 

За много компании фокусът остава върху осигуряването на достатъчно пари в кеш, за да могат да оцелеят при евентуален продължителен спад на приходите.
Банкерите призовават и компаниите, които вече са се погрижили за непосредствената си ликвидност, да рефинансират дълга и в някои случаи да натрупат средства за инвестиции или малки придобивания.