Е. Гури: По-добрите фирми могат да прекъснат зависимостта от веригата доставки

Елвин Гури, изпълнителен директор на Empower Capital, в Investbook, 11.11.2015

10:21 | 12 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Елвин Гури. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елвин Гури. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Елвин Гури, изпълнителен директор на Empower Capital, коментира приоритетните сектори за фонда, който е един от бенефициентите на Джереми.

Като гледаме веригата на т.нар. екосистема на venture capital и private equity фондовете в България, ние сме се позиционирали в по-високия сегмент - компании, които вече са се доказали като бизнес модел, печалби и гледат да се развиват, обясни той.

До края на годината фондът трябва да инвестира 11 млн. евро, от които досега са инвестирали 9 млн. евро "Тези проекти са обявени вече - най-голямата ни инвестиция, Сити Клиник и Mammoth DB, софтуерна компания, която се занимава с business intelligence tools, които позволяват на компаниите да анализират по-добре своята производителност. Последната ни инвестиция за 3 млн. евро е в хранително-вкусовата промишленост, но все още не е сме я приключили от правна гледна точка.", съобщи Гури.

Той смята, че здравната реформа ще подобни перспективите на сектора. "Виждаме възможност за драстично подобрение по цялата верига - от дистрибутори на лекарства до аптеки и лаборатории."
 

България има дългогодишни традиции в машиностроенето и това е друг сектор, от който фондът се интересува.

"Повечето успешни компании последните 20 години са се фокусирали върху това да стават част от веригата на снабдяване на по-големите компании. Но за мен това е още една форма на ишлеме, с което сме достатъчно познати в текстилната промишленост. Това означава, че не получават достатъчно за качеството на продуктите, което имат. По-добрите български компании имат възможност да произвеждат собствени продукти и да се опитват да ги пласират на международните пазари и така да прекъсват зависимостта от тази верига на снабдяване. Тук виждаме ползата за фондове като нас."

Времето и изискването да имаме съинвеститори на компанията са били основните предизвикателства за фонда, посочи още финансистът.

Като инвеститорска общност все още се учим, но и самите компании се учат, признава Гури. "Изисква се различен манталитет, когато една частна семейна компания решава да приеме нови партньори. Досега повечето български компании са предпочитали да финансират растежа си с дълг. Тази криза показа, че дългът е необходим инструмент, но не е единственият. Част от компаниите, с които говорим, имат оперативен бизнес, който се развива добре, но са прекалено много задлъжняли. Имат нужда от рисков капитал, с цел да оправят самата структура на баланса си."

Бидейки български фонд, дори не си позволяваме лукса да не сме оптимисти за развитието на страната.