Достъпът до образователни ресурси в момента е неограничен

Александър Кръстев, агенция PRoPR

08:00 | 28 април 2016
Автор: Иван Николов
Александър Кръстев, основател на Аз чета. Снимка: личен архив
Александър Кръстев, основател на Аз чета. Снимка: личен архив

Александър Кръстев e дългогодишен блогър, създател на най-големия сайт за книги и четене в България AzCheta.com. Част е от екипа на PRoPR агенция и преподавател по “Бизнес комуникация в LinkedIn” в магистърска програма на Нов български университет.

Александър Кръстев е един от лекторите на конференцията "Образование и бизнес - Бъдещите лидери", организирана от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria на 11 май 2016 в София.

 

Как да намерим бъдещите лидери?

Бъдещите лидери няма нужда да бъдат откривани, те сами прокарват пътя си напред – използвайки нови и нови инструменти за набиране на популярност, те показват своя потенциал още в ранната фаза на своето развитие. Разбира се, те са в социалните мрежи, в най-подходящите за своя бизнес сектор канали, имат предостатъчно последователи и вече познават най-влиятелните настоящи бизнеслидери.

 

Каква подготовка трябва да притежава бъдещият лидер?

Бъдещият лидер трябва да избрере една или две сфери, където би желал да е най-силен, и там да фокусира развитието си. Може би първо с традиционно образование, комбинирано с постоянно опресняване на наученото, включително и чрез навлезлите вече много силно онлайн курсове от международни университети.

Най-лесният отговор е, че бъдещият лидер не трябва да спира да учи. Истината обаче е, че той трябва да се учи най-вече от хората около себе си – от своя екип, от мениджърите и менторите си, от своите партньори, от клиентите си, от своите родители. Трябва да е отворен към новото във всяко негово измерение, да може лесно да се научава как да ползва постоянно появяващите се нови канали за комуникация, защото това са настоящите канали за учене.

 

С какви средства и инструменти трябва да разполага един млад човек, за да се изгради като лидер?

Контактите са най-важното – хората, които познаваш (и по-важно – които те познават), винаги ще предопределят дали и как умееш да водиш. С времето идва и умението да улавяш есенцията от всяка история, която чуваш от успелите.

Достъпът до образователни ресурси също е важен, но той в момента е на практика неограничен – можете да влезете на почти всяка лекция в университета, можете да гледате речи и презентации на почти всеки голям ум на 21. век в YouTube, можете да четете безброй научни статии за лидерството във всяко голямо бизнес издание.

 

Имате ли нужда от бъдещи лидери и как и къде ги намирате?

Всяко едно начинание, което не развива бъдещи лидери и хора, които биха могли да го поемат в близък следващ момент, е обречено на провал. Затова и във всеки свой проект търся хора, които да ми показват, че не съм незаменим – по моите разбирания това би трябвало да прави всеки мениджър, ако иска да е спокоен за бизнеса си.

Досега винаги съм намирал бъдещите членове на екипа си след като съм ги наблюдавал в известен период на ранните им прояви в конкретната сфера. Това включва университета, включва работа по временни проекти, дори и стажове – ако успееш да покажеш потенциала си в такива моменти, то със сигурност се появяват желаещи да ти помогнат да го развиеш.

 

Формирате ли собствените си бъдещи лидери?

Понеже все още съм доста близо до възрастта, в която съм имал нужда някой да ми помогне да се формирам като професионалист, знам колко е важно някой да те напътства в правилната посока. Затова и имам много проста стратегия – помагам на всеки нов член на екипа ми да намери това, което му харесва най-много, което го пали достатъчно, и след това му давам възможност да се развие точно в тази насока.

Следва поемане на повече отговорности, към които добрият бъдещ лидер подхожда с още повече страст и желание за развитие. Разбира се, старая се да съм насреща винаги когато съм нужен за съвет или втори поглед на вече подготвен проект или материал.

 

Каква е програмата ви?

В PRoPR имаме изградена програма за млади комуникатори, които искат да се развиват в областта на пиара. Тя включва както А и Б на професията, така и, на малко по-късен етап, изграждане на стратегия за това как самите те могат да се „брандират“ като професионалисти в сектора.

Подобна е и практиката ни в личния ми проект „Аз чета“, където всяка година събираме своите „Щастливи летни стажанти“ и ги вкарваме в света на книжното блогърство. Освен че имат пряк достъп до съвременното книгоиздаване, най-добрите получават и своя рубрика, която да развиват. Както вече казах, това ги прави по-отговорни и определено им помага да повишават постоянно качеството на своята работа.

 

Кои са каузите, които, според вас, бъдещите лидери трябва да защитават?

Вярвам, че всеки бъдещ лидер трябва да се интересува какво се случва в страната му – както в обществено-политическо, така и в социално и икономическо отношение. Ако смяташ след няколко години да водиш собствен екип или голяма група от последователи, трябва да си наясно още отсега какво ще се случва тогава. И ако не ти харесва, да го заявяваш ясно.

Да, всеки бъдещ лидер трябва да приема себе си като активен гражданин, който има сила да промени страната си към по-добро с всяка своя малка стъпка.

 

Тревожите ли се от липса на бъдещи лидери в организацията си?

Това е полезно усещане, струва ми се – всеки мениджър би искал екипът му да е конкурентоспособен и в същото време да е перспективен, с добър хоризонт за развитие. И това прави нещата по-лесни, сякаш верният път е един – ако искаш организацията ти да съществува още дълго време, постарай се освен настоящи, в нея да има и бъдещи лидери, които да имат всички условия да се развиват.

 

Какъв съвет ще дадете на бъдещите лидери?

Бъдещите лидери не трябва да изпускат възможностите да се запознават с хора, от които могат да се учат. Важното е никога да не спират да задават въпроси и да взимат най-доброто от отговорите. Ако се научат да формулират въпросите си по правилния начин, ще е по-лесно да получават и полезни отговори, поуките от които след това да ползват в своята кариера.

Повече за международната конференция "Образование и бизнес - Бъдещите лидери" четете на http://edu-business.info

Вижте още снимки от събитието и линкове към презентациите на лекторите.