Индия на лов за инвеститори

Ще преплува ли Индия през сивата пелена на лошите кредити

16:08 | 22 април 2016
Автор: Кирил Петков
Пол Кристофър, главен глобален маркетингов стратег на Wells Fargo. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пол Кристофър, главен глобален маркетингов стратег на Wells Fargo. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пол Кристофър, главен глобален маркетингов стратег на Wells Fargo, коментира инвестиционните възможности в Индия в интервю на Дейвид Гура и Лиза Абрамович в предаването Bloomberg Markets на Bloomberg TV.

Кои са сигналите, които показват растеж в Индия? Кои са проблясъците, които Ви вдъхновяват?

Дейвид, Лиза, благодаря за поканата. Ръстът, който виждаме продължава да бъде движен от потреблението. Всичко, което е свързано с крайния потребител, както и IT сектора. Този сектор може да бъде определен, като движещата сила, която ръководи инвеститорите. Той представлява един много мощен двигател.

 

Гледам към ръста на Индия. Техният Брутен вътрешен продукт е нещо невероятно. Той расте все повече с всяка година. В момента виждаме инфлационния индекс. Доходността на индийските ценни книжа са 7,5%. Това е невероятно. Огромна доходност при сегашните условия. Защо хората се стичат към Индия и защо активите се представят толкова слабо тази година?

Хората продължават да се стичат към Индия, защото виждат дългосрочна изгода. Ако имаш достъп до пазара на ценни книжа... а, между другото, в Индия пазарът на ценни книжа не е леснодостъпен, трябва да наддаваш само, за да получиш достъп до него. Така че, хората желаят да присъстват на този пазар, заради доходите и заради дългосрочните възможности. Нашите колебания спрямо Индия по отношение на един тактически хоризонт от една или две години, е, че ние все още виждаме една сива пелена, която лежи върху голяма част от икономиката. Това ще действа, като спирачка на тези позитивни перспективи за ръст. Така че, може би по-добрият съвет за инвеститорите е да инвестират парите си някъде другаде за сега, но все пак в развиващите се пазари, като цяло.

 

Вие се връщате от поредното си пътуване до Индия. С какво се различаваше това посещение? Какво ново?

Разплащателната система се развива много бързо. Можеш да купуваш различни неща през телефона си, дори и да нямаш кредитна карта. Съществуват системи за разплащания, които позволяват плащане без банкова карта. Това дава невероятни възможности на компаниите, които развиват интернет търговия. Това е новост. Освен това правителството е в процес на изграждане на биометрична система. Почти един милиард от населението на Индия вече е със свалени биометрични данни на базата на пръстови отпечатъци. Това ще бъде система за сигурност, която ще е ключов фактор при разпределянето на субсидии. В последствие тя би могла да се свърже и със системата за разплащания и ще отключи огромен потребителски потенциал. Но, както казах, все още съществува една сива пелена, лежаща върху голяма част от икономиката, под формата на лоши заеми, свързани със строителните компании и лоши търговски възможности, ако говорим глобално.

 

Каква е промяната, която трябва да настъпи, за да се махне тази пелена?

Това наистина е много важен въпрос. Трябва да видим тласък на международната търговия. Това е номер едно и прогресът трябва да бъде устойчив. Номер две е, че трябва да видим индийските власти и банки да се придвижват по-бързо в процеса на идентифициране и изчистване на лошите кредити.