ЕС ще се бори за премахването на митата за медицинските стоки в световен мащаб

На 9-ти юни търговските министри на страните от ЕС ще обсъдят бъдещите си ходове за изпълнение на плана

15:32 | 3 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg
Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще се бори за постигането на глобална сделка за премахването на митата върху вноса на медицинските и фармацевтични продукти. Целта е да се осигури защита от повторен шок на веригите за доставки, какъвто се случи в началото на пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия представи варианти за насърчаване на световната търговия с медицински стоки в проектодокумент, който по план трябва да бъде обсъден от търговските министри на 27-те страни членки на блока по време на конферентен разговор на 9-ти юни.

Основната цел е да се премахнат митата върху лекарства като антибиотици, пеницилин и ваксини, както и върху медицински принадлежности като маски, ръкавици и предпазни костюми. Също така мерките биха намалили способността на отделни държави да ограничават международната търговия по време на здравни кризи с рестрикции върху вноса.

„Чрез мерките международната търговия с медицински и фармацевтични продукти веригите за доставки ще станат по-устойчиви и диверсифицирани“, се посочва в проектодокумента на ЕК. „Възможностите за международна търговия също така стимулират производството в здравния сектор, тъй като по този начин компаниите ще могат да обслужват не само вътрешния пазар, а световния“, допълват от комисията.

ЕК предлага Европейският съюз да направи опит да постигне международно споразумение с всички страни членки на Световната търговска организация.

Докато повечето държави по света премахват ограничителните мерки срещу коронавируса, ЕС ще се стреми да използва търговията като инструмент в подкрепа на възстановяването на икономиката, върху която бяха нанесени тежки удари. По този начин Брюксел иска да предотврати появата на търговски бариери по време на следващи здравни кризи.

От комисията считат, че мерките за отваряне на световния пазар на медицински стоки биха помогнали на най-слабо развитите икономики да се справят с бъдещи кризи.