Проучване: Хората с коронавирус не са заразни след 11-ия ден от разболяване

Това показва проучване на сингапурски здравни експерти

13:50 | 24 май 2020
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Пациентите с коронавирус не са заразни след 11-ия ден от разболяването им, въпреки че част от тях все още биха дали положителна проба за Covid-19. Това сочи ново проучване на специалисти по инфекциозните заболявания от Сингапур, съобщава Bloomberg.

“Положителната проба за коронавирус не е равнозначно на заразяемост или жизнеспособен вирус“, се отбелязва в доклад на Националния център по инфекциозните заболявания в Сингапур и Медицинската академия на Сингапур.

„Вирусът не може да бъде изолирани или култивиран след 11-ия ден на болестта“, се посочва в проучването, което е базирано спрямо изследвания на 73 пациенти в Сингапур. Данните вероятно ще имат отражение върху политиката за освобождаване на отговорност на пациенти с коронавирус в страната.

Към момента критериите за освобождаване от отговорност се базират на отрицателните проби за коронавирус, а не на заразяемост.

Планът на Сингапур за управление на пациентите с коронавирус се разработва спрямо последните клинични и научни доказателства на местно и международно ниво. Очаква се Министерството на здравеопазването на Сингапур да прецени дали могат да бъдат включени в националната стратегия за управление на пациентите, съобщава сингапурското издание The Straits Times.

Към момента 13 882 души, което се равнява на 45% от общия брой на потвърдените случаи на коронавирус в Сингапур, са изписани от местните болници. В събота в Сингапур са регистрирани 642 нови случая на коронавирус.

Правителството осъществява с бързи темпове скрининг тестове на всички работещи в местните детски градини, тъй като те ще отворят отново от 2-ри юни.