Напрежението между Анкара и Вашингтон може да отслаби ролята на Турция в НАТО

Турция трябва да реши дали ще е лоялен и ключов партньор във военния съюз, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс

17:32 | 4 април 2019
Обновен: 17:38 | 4 април 2019
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу (вляво) и държавният секретар на САЩ Майк Помпео (вдясно). Снимка: Al Drago/Bloomberg
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу (вляво) и държавният секретар на САЩ Майк Помпео (вдясно). Снимка: Al Drago/Bloomberg

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди, че „безразсъдният“ ход на Турция да купи руски ракети може да отслаби ролята на Анкара в НАТО, пише Bloomberg.

“Турция трябва да избира. Иска ли да остане ключов партньор в най-успешния военен съюз в историята в световен мащаб?“, коментира Пенс по време на церемонията по повод 70 години от основаването на НАТО във Вашингтон.

Анкара трябва да реши дали иска да рискува сигурността на партньорството чрез безразсъдни действия, които са в ущърб на военния съюз. Пенс отбеляза, че САЩ са забранили всякакъв вид доставки на оборудване и части, свързани със самолетите F-35 в Турция. Освен това Анкара може да бъде изключена от самолетната програма, ако сделката с Москва за ракети на стойност 2.5 млрд. долара бъде завършена.

Предупреждението на САЩ отключи суров отговор от Турция. Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви, че САЩ трябва да изберат дали „ще останат съюзник на Турция или отношенията им ще се влошат, щом Вашингтон подкрепя терористични групи“. В случая Октай визира подкрепата на САЩ за кюрдската милиция в Сирия.

Напрежението и отправените обвинения нарушават военното сътрудничество между двете страни, което е започнало преди повече от 50 години. Обстоятелствата биха провокирали САЩ да въведат нови икономически санкции срещу Турция. Санкциите срещу Анкара, която бяха въведени през 2018 г. заради ареста на американския пастор, доведоха до сериозен срив на лирата, като турската икономика навлезе в рецесия.

„Фактът, че Турция има такива планове, докато САЩ разполагат с отбранителната система „Пейтриът“, е силно притеснителен“, смята Пенс.

Турция и САЩ преговарят за определянето на „безопасна зона“ в североизточната част на Сирия, за да се намалят притесненията на турските власти относно присъствието на кюрдската милиция в региона.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който се срещна с турския си колега във Вашингтон, подкрепи преговорите. Според него има опасност от „опустошителни“ военни действия от страна на Турция в региона.