Нови пречки пред сливането между Deutsche и Commerzbank

Източници на Bloomberg посочват, че катарските акционери в Deutsche Bank се опасяват от намаляване на дяловете си

14:32 | 26 март 2019
Обновен: 00:22 | 6 юни 2020
Логото на Deutsche Bank AG над входа на клон на банката във Франкфурт, Германия, 18 март 2019. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Според съобщения Deutsche Bank е изправена пред съпротивата на катарски акционери срещу плановете за сливане с Commerzbank. Източници на Bloomberg посочват, че катарските акционери в Deutsche Bank се опасяват от намаляване на дяловете си, ако банката трябва да набира капитал, за да финансира сделката.

Катарски акционери са поредните в списъка на изразяващите неодобрение за сливане с Commerzbank, докато Deutsche Bank влага много усилия, за да постигне някакъв вид решение на финансовите си проблеми още от финансовата криза насам, коментира Матю Мартин, Bloomberg.  Но банката бе изправена пред много значителна съпротива, като сега Катар е поредната в списъка. Против сделката са също профсъюзи от Европа.

Сред източниците, с които разговаряхме, беше изразено допускането, че катарците може да променят позицията си, ако се намери начин да бъдат успокоени.

Най-големият им интерес е в това да могат да продължават да инвестират повече в Германия и ако достъпът им за добри инвестиционни възможности се запази, е възможно това да ги спечели в полза на сделката, посочи журналистът.