Бразилия планира да сключи споразумение със САЩ в областта на енергетиката

По този начин страната се стреми да засили сътрудничеството си с Вашингтон

14:20 | 15 март 2019
Обновен: 22:39 | 2 юни 2020
Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Бразилският министър на енергетиката Бенто Албакърки заяви, че страната планира да подпише договор през следващата седмица с президента на САЩ Доналд Тръмп, който ще отвори вратите за американските компании да правят проучвания в латиноамериканската страна в търсене на уран и да инвестират в изграждането на нови атомни електрически централи, пише Bloomberg.

Албакърки, който е бивш адмирал, се е срещнал с министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери в Хюстън преди дни, като са обсъждали стартирането на двустранен форум, посветен на сътрудничество в областта на енергетиката, което ще включва проекти за атомни електрически централи. Това се очаква да бъде част от точките в меморандума, който президентът на Бразилия Жаир Болсонаро ще подпише при първото си посещение в Белия дом през следващата седмица, коментира Албакърки в четвъртък.

Предложението за сътрудничество е част от амбициите на администрацията на Болсонаро да се подобрят отношенията между Бразилия и САЩ, докато предходното правителство се фокусираше върху общи проекти с Китай. Към момента Бразилия е отворена за сходни преговори с Франция, Русия и Китай, обяснява енергийният министър.

Амбициите на бразилското правителство да привлече чуждестранни търговски интереси са част от целите на властите да либерализират икономиката на Бразилия. В момента държавното дружество Industrias Nucleares do Brasil има монопол върху добива на уран.

„Минната индустрия в Бразилия вече е частна с изключение за урана. Абсурдно е INB, която разчита на ресурсите от бразилския държавен резерв, да добива уран и да произвежда гориво за страната“, обяснява Албакърки.

Според него бразилски компании като Vale SA, която добива желязна руда, трябва да могат да произвеждат уран.

Бразилия притежава 5% от световните ресурси на уран и две атомни електрически централи – Angra 1 и Angra 2, като се планира изграждането на трети АЕЦ, който ще струва близо 16 млрд. долара и ще бъде завършен през 2023 г.

Министърът на енергетиката на Бразилия иска да облекчи правилата за проучвания на уран на земи със специален статут, за което са необходими регулаторни промени и одобрение от Конгреса. Той ще представи предложението си в края на март.