Майкъл Блумбърг ще се посвети на борбата с климатичните промени

Милиардерът, който отказа да се кандидатира за президент на САЩ, ще стартира инициативата "Отвъд въглерода"

15:55 | 8 март 2019
Обновен: 15:58 | 8 март 2019
Основателят на Bloomberg Майкъл Блумбърг. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Основателят на Bloomberg Майкъл Блумбърг. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг наскоро обяви, че не възнамерява да се кандидатира за президент на САЩ, като вместо това той ще започне нова инициатива за борба с климатичните промени - „Отвъд въглерода“, пише Investor.bg, като цитира анализ на Ирина Слав за Oilprice. 

“Ще стартирам нова кампания, подобна на "Нова зелена сделка", която ще има за цел да подпомага усилията на американските граждани да придвижат САЩ от икономика, базирана на изкопаемите горива, към бъдеще със 100% чиста енергия“, споделя Блумбърг.

По неговите думи в основата на тази кампания стои убеждението, че всяка една година е от значение.

Идеята за „Нова зелена сделка“, предложена първо от колумниста Том Фрийдман преди повече от десетилетие, няма шанс да бъде одобрена от Сената през следващите две години. Според Блумбърг обаче „природата няма да се съобразява с политическия календар“.

77-годишният милиардер със сигурност разполага с достатъчно количество информация относно инициативата за борба с основните замърсители на атмосферата – 284 въглищни електроцентрали вече са закрити и заменени от по-слабо замърсяващи алтернативи, редуцирайки вредните емисии на въглероден диоксид с 605 млн. тона и спестявайки 3,5 млрд. долара от разходите за здравеопазване.

Планът на кампанията е всички останали действащи електроцентрали, които произвеждат електроенергия чрез изгаряне на въглища в САЩ, да бъдат закрити през следващите 11 години, посочва Блумбърг.

За момента той не дава краен срок за този процес, имайки се предвид мащаба на действията и тяхното краткосрочно влияние върху икономиката.

Цената на тази инициатива е подобна на крайната цел на интерпретацията на идеята за „Нова зелена сделка“ на Александрия Окасио-Кортез, а именно – 100% енергия от възобновяеми източници и нулеви емисии на въглероден диоксид.

Това може да се постигне чрез сериозни инвестиции във възобновяемата енергия, стимулирайки енергийната ефективност на електроразпределителната мрежа и изграждането на интелигентни такива, които да разпространяват достъпната енергия, както и финансиране на проекти, свързани с устойчивото земеделие и зелен транспорт.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.