250 компании се местят от Великобритания в Холандия заради Bexit?

Финансови компании и медии преговаря с холаднското правителство за преместването на операциите си

14:40 | 9 февруари 2019
Бизнес зона в Амстердам. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Бизнес зона в Амстердам. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Холандското правителство обяви, че води преговори с 250 компании за преместването на операциите им от Великобритания в Холандия заради Brexit, който е планиран за 29 март, пише Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Министерството на икономиката посочва в доклад, че програмата за привличане е довела 42 компании или техни клонове и 1923 работни места от Великобритания в Холандия през 2018 г. Докладът показва, че сред тях са японската инвестиционна банка Norinchukin, медийната компания TVT Media, както и доставчиците на финансови услуги MarketAxess и Azimo.

“През 2019 г. няколко компании, в това число Discovery и Bloomberg, вече обявиха намерението си да инвестират в Холандия заради Brexit”, посочва министерството.

“В допълнение към това Холандската агенция за чуждестранни инвестиции води преговори с повече от 250 чуждестранни компании, обмислящи откриването на операции в Холандия след Brexit”, гласи текстът. Според него повечето са британски, но и някои американски или азиатски фирми преосмислят европейските си клонови структури. Сред тях се нареждат такива от финансовия сектор, медии и рекламни организации, фирми за логистика и играчи от сектора на здравеопазването.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.