Николов: Срещу нас вече се използва хибридна война

Светът е бизнес, 18.02.2016

22:19 | 18 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Симеон Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението за изпращане на военни части за охрана на държавната граница е закъсняла мярка, предлагана преди две години, каза Симеон Николов от Българското дипломатическо дружество в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria. На 18 февруари депутатите приеха на първо четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Радостно е това, че толкова депутати са подкрепили идеята, но това действие не е направено до край, защото са нужни и редица други промени на законодателната рамка, като например промени на чл. 130. Намеса е нужна и в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, а и в плановете за подготовка на армията ни, каза Николов.

Според него заплахата от хибридна война и плана на НАТО в това направление изискват преразглеждате на Стратегията за национална сигурност.

"Трябва да имаме не само планинското поделение в Смолян. Специалните сили в съвременни условия са едни от най-перспективните".

Според Николов е необходим анализ на структурата на въоръжените ни сили според съвременните изисквания, "включително и по отношение на техническо оборудване и въоръжение".

„Не се прави разлика между използване на мека сила и хибридна война.

Срещу нас вече се използва мека сила. Има елементи на хибридна война, защото първият етап е информационния, втория е въвеждане на бунтовнически сили и т.н. Но това понятие е твърде размито и за това много хора го разбират в различни варианти“.

Сформираната в Народното събрание комисия за констатиране на намесата във вътрешната политика на България от страна на Русия и Турция Николов нарече „нереалистична и ненужна идея, макар че някои тясно партийни интереси обясняват защо се е породила идеята“. 

„Турция се намира в изключително трудно положение“, каза Николов по повод ситуацията в южната ни съседка след атентата в Анкара на 18 февруари 2015.

„Ердоган губи възможността да оказва влияние в Сирия при бъдещо разпределение на властта. Тази възможност бе отнета от Русия“.

Ердоган е притиснат от все по-близката перспектива за автономия на сирийските кюрди "или държава в по-широк мащаб", каза Николов. „Турция изпадна в изолация спрямо САЩ и Западна Европа и трудно би се завърнала на голямата сцена и тя го прави само с цената на силата“.

„Действията на Турция до момента не са начало на война, а опит да се осигури подкрепата на САЩ, но има един момент, в който войната може да се разрази“.

Изказването на Сорос за ролята на Русия в бежанската криза Николов коментира така:

„Много е цинично да се твърди, че Русия би имала интерес да предизвика бежански потоци които да разцепят Европа. Трябва да има хигиена на говоренето в медиите“. 

Вижте целия коментар: