Nokia ще пусне 5G в експлоатация в САЩ, Китай, Япония, Европа и Близкия Изток

Реджив Сури, президент и главен изпълнителен директор на Nokia

18:57 | 25 октомври 2018
Обновен: 18:57 | 25 октомври 2018
Градски пейзаж в Хелзинки, Финландия през юли 2018. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Градски пейзаж в Хелзинки, Финландия през юли 2018. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Финландската компания Nokia е напът да изпълни целите си печалба за целия период на 2018, въпреки че не успя да отговори на очакванията на анализаторите за третото тримесечие. Причината е, че производителят на телекомуникационно оборудване започна да харчи повече за изграждането и разпространението на мрежи от пето поколение (5G), за по-бърз пренос на данни. 

Президентът и главен изпълнителен директор на Nokia Реджив Сури разговаря по телефона от Хелзинки с журналистката на Bloomberg Франсин Лакуа

"Нашата стратегия е да използваме цялостното портфолио, което имаме. Това ще бъде критично за 5G мрежата, защото 5G не е само промяна от 4G, не е само радио технология, а е промяна на цялостната архитектура. "

"Време да се възползваме от нашето цялостно портфолио след придобиването на Alcatel-Lucent."

Друг важен ход на Nokia е придобиването на Alcatel-Lucent и основаването на нова бизнес група, което се превръща в силен двигател на ръста на приходите. Сури казва, че компанията се е разраснала до 81% през този период. До голяма степен причината за растежа е и разработването на нов софтуер благодарение, на които Nokia достига ръст от 4% през последното тримесечие. 

"За нас стратегическият план е свързан с управление на цялостното портфолио, пускането в експлоатация на 5G мрежата и софтуерното предприятие."

По думите му 5G се развива много бързо. От втората половина на 2018, мрежата от пето поколение започва да се разпространява в Съединените щати. След това ще продължи към Южна Корея и Япония, където дейността по разпространението вече е започнала. А догодина Nokia ще се отправи към  Китай, част от европейските страни и Скандинавския регион, както и в някои страни от Близкия Изток.

Повече по темата гледайте във видеото.