Русия предупреди, че се подготвя инсценировка на химическо нападение в Сирия

Генерал-майор Игор Конашенков твърди, че за тази цел са доставени контейнери с хлор

16:00 | 25 август 2018
Снимка: Michael Luongo/Bloomberg
Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

Терористи се готвят за инсценировка "на използване на химическо оръжие" от сирийските войски срещу мирното население в Сирия. Това съобщи днес говорителят на руското министерство на отбраната, генерал-майор Игор Конашенков, пише Investor.bg, позовавайки се на ТАСС.

"По информация, потвърдена едновременно от няколко независими източника, действащата терористична групировка Хаят Тахрир аш Шам (наричала се до миналата година Джебхат ан Нусра) осъществява подготовка за поредна провокация на "използване на химическо оръжие от сирийските правителствени сили срещу мирно население в провинция Идлиб", каза той, цитиран от БТА.

По думите му за инсценировката на "химическата атака" в град Джиср аш Шугур в провинция Идлиб на бойците на Хаят Тахрир аш Шам са били доставени осем контейнера хлор, които след предаването им на бойците от групировката Хизб ат Туркестан ал Ислами са били откарани в село Халюз на няколко километра от Джиср аш Шугур.

"Също така в района на Джис аш Шугур е пристигнала специална група от подготвени бойци, преминала обучение за справяне с отровни вещества под ръководството на специалисти от британската частна военна компания "Олива", твърди Конашенков. 

Той каза, че на въпросните бойци е била възложена задачата да имитират спасяване на пострадали от химическо оръжие, облечени в дрехите на служители на организацията "Белите каски".

Какво още каза Конашенков за инсценировката вижте на Investor.bg