Гърция излиза от спасителния план – какво следва?

Христос Кацанис, финансов консултант, В развитие, 20.08.2018

13:43 | 20 август 2018
Христос Кацанис, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христос Кацанис, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Определено през идните месеци и години режимът за Гърция ще бъде много по-строг. На всеки три месеца ще има посещения от представители на институции – Европейската централна банка, Европейската комисия и други. Не трябва да забравяме обаче, че мерките, които бяха предложени за Гърция, бяха много по-строги от тези в други страни. Например Португалия – сега тя е много по-добре от Гърция. Това каза Христос Кацанис, финансов консултант, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Когато започна кризата, БВП на Гърция беше с 40 млрд. евро по-висок от този на Португалия, сега е обратното. Все пак сравнения не могат да се правят. До 2060 г. ще бъдем под строго наблюдение и с много високи излишъци. До 2022 г. 3,5% от БВП и след това - 2,2% от БВП годишно“.

Кацанис коментира още, че ако се говори за положително мислене, трябва да се отбележи, че Гърция има определени постижения. Като пример той даде увеличения износ, който през 2012 г. е бил около 20 млрд. евро, а сега възлиза на над 25 млрд. евро. Според него това до някаква степен е свързано и с промяна в икономическия модел на страната. Кацанис добави, че Гърция има нужда от много инвестиции, за да обслужва кредитите си, защото става дума за огромни излишъци, които трябва да се ползват за покриване на тези дългове.

„Изключително важно е гръцката държава да бъде много по-ефективна в събирането на данъците. От друга страна, трябва и да има една политика за привличане на големи инвеститори - за добро и на инвеститорите, и на страната. Според мен това, че имаме много висок коефициент на данъците, не е много продуктивно. Трябва тези коефициенти да бъдат намалени и да има по-ефективен контрол. Може би една реформа в данъчната политика ще има добър ефект“.

Кацанис сподели още, че сегашната конфигурацията не е достатъчна, за да може да се говори за едно истинско развитие на страната. По думите му, за да се говори за такова, трябва да се вземат предвид много фактори – опазване на околната среда, инфраструктура, демографски въпроси. Според него, ако не се вземат мерки в тази посока, нещата няма да вървят добре за напред.

„Елитът трябва да седне и да говори сериозно за това какво предстои. До 2060 г. бюджетите на Гърция няма да бъдат изцяло независими. Трябва много умни политики, за да се привлекат инвестиции“.

Повече по темата вижте във видео материала.